Hyppää sisältöön

Välimeren vivahteita fenkolista ja selleristä

Lumisiin talvipäiviin sopivat uunissa haudutettavat kasvisherkut. Fenkoli ja lehtiselleri tuovat yllätyksellisiä makuja moneen ruokaan.

Lehti- eli varsiselleri on monipuolinen kasvis, jonka paksut lehtiruodit ja lehtilavat hyödynnetään ruoanlaitossa raakana tai kypsänä. Kotimaisen lehtisellerin sesonki ajoittuu loppukesään ja alkusyksyyn.

Fenkoli eli saksankumina, tai venkoli, on lehtisellerin tapaan käytettävä hyvin aromaattinen vihannes. Fenkolin mehevät kannat muistuttavat kerroksellisuudessaan hieman sipulia. Hennot, tilliä muistuttavat lehdet sopivat mausteeksi ja koristeeksi. Vihreät varretkin ovat maukkaita. Siemeniäkin käytetään esimerkiksi leivonnassa.

Fenkoli on raikas syötävä raakana tai kypsennettynä.

Helppo ja monikäyttöinen

Sekä fenkolin että lehtisellerin esikäsittelyksi riittää vain huuhtominen. Lehtisellerin tavoin fenkolia voi nauttia raakana esimerkiksi salaateissa. Silloin fenkolin kovimmat osat kannattaa leikata mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Kypsennettynä fenkoli sopii erinomaisesti kalan makupariksi sekä kastikkeisiin, liharuokiin ja paistoksiin.

”Sekä selleri että fenkoli ovat monikäyttöisiä. Lehtisellerin maku on raikas ja suutuntuma rapsakka. Fenkoli puolestaan maistuu ja tuoksuu ihanan anismaiselta sekä aavistuksen lakritsilta. Niitä voi silputa raakana salaattiin tai vihersmoothieen, grillata, tai kypsentää muiden kasvisten kanssa kasvispadaksi”, vinkkaa MKN Etelä-Suomen ruoka-asiantuntija Suvi Malin.

”Molemmat kasvikset pysyvät hyvin koossa kypsennettäessä. Raakana voit rouskutella varsiselleriä sellaisenaan maukkaan dippikastikkeen kera.”

Sellerissä on paljon lehtivihreää ja vitamiineista mm. C-, K- ja B-vitamiineja, sekä folaattia.

Fenkolissa on runsaasti C-vitamiinia ja kuitua.

”Maku voi vaatia toteuttelua, varsinkin fenkolissa on voimakas maku. Kannattaa silloin kokeilla selleriä ja fenkolia kypsennettyinä, koska kypsennys pehmentää makua”, Malin toteaa.

”Joillekin koivun siitepölyallergiasta kärsivillä saattaa tulla oireita selleristä ja fenkolista. Maistele siis ensin varoen!”

Suvi Malin muistuttaa myös kasvisten sesongeista ja kehottaa suosimaan kotimaisia raaka-aineita aina kun mahdollista.

Fenkolihillo

  • 400 g fenkolia (myös vihreä osa)
  • 2 dl hillosokeria
  • 1 – 1,5 dl vettä
  • ripaus suolaa
  • (1 rkl kirkasta alkoholia)

1. Pilko fenkoli pieniksi paloiksi.

2. Lisää kaikki raaka-aineet kattilaan ja keitä noin 30 minuuttia. Kirkas viina tuo hilloon pienen särmän, mutta keittäminen poistaa kaiken alkoholin. Alkoholin voi jättää myös pois.

3. Kaada hillo hyvin pestyyn, kuumennettuun lasipurkkiin ja sulje kuumennetulla kannella. Anna jäähtyä ja säilytä kylmässä.

Laita hillo tarjolle kauniiseen astiaan ja tarjoa juustojen, esimerkiksi valkohomejuuston kanssa.

Lehtiselleripesto

  • 2 sellerinvartta
  • 1 ruukku basilikaa
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 75 g voimakasta juustoa (esim. Parmesan)
  • 50 g mantelijauhoa
  • ripaus mustapippurirouhetta
  • 1 dl öljyä

1. Paloittele huuhdellut sellerinvarret ja laita leikkuuterällä varustetun monitoimikoneen kulhoon tai tehosekoittimen kannuun.

2. Leikkaa basilika varsineen ruukusta ja revi vähän pienemmäksi ja laita sellerin sekaan.

3. Kuori valkosipulinkynsi ja tipauta basilikalle. Raasta juusto ja laita mantelijauhon, suolan sekä pippurin kanssa muiden ainesten joukkoon.

4. Käynnistä kone ja kaada sekaan öljy. Anna koneen käydä noin 2 minuuttia, kunnes kaikki on tasaista massaa. Jos tuntuu, että seos on liian paksua, lisää vähän öljyä.

5. Tarjoile peston tavoin. Säilytä kannellisessa purkissa jääkaapissa. Säilyy noin viikon.

Katso myös: Paistettu fenkoli ja jogurttikastike

AJANKOHTAISIA RUOKAOHJEITA LÖYDÄT KOTI JA MAASEUTU -LEHDEN RUOKANEUVOT-SIVUILTA.

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa

Tilaa Koti ja maaseutu!

Lehti täynnä elämänmakuisia tarinoita, maaseudun iloa, maisemaa ja yrittäjyyttä. Tilaa heti itselle tai ystävälle.

Tilaa lehti

Lukijakilpailu

Osallistu Koti ja maaseutu -lehden lukijakilpailuun ja voita palkintoja!

Osallistu kilpailuun