Hyppää sisältöön

Saimaannorppia siirrettiin onnistuneesti

Tämän vuoden toukokuussa tehtiin historiallisia suojelutoimia siirtämällä saimaannorppia järven sisällä. Norpan siirtäminen on äärimmäinen ratkaisu geneettisen monimuotoisuuden parantamiseksi, eikä siirtoa tehdä heppoisin perustein. Siirrosta onkin sovittu yhteisesti norpan suojelustrategiassa, ja se tehtiin geneettisen eriytymisen ehkäisemiseksi Saimaansovittiinkin yhteisesti, että vuonna 2023 siirretään joitain yksilöitä syrjäisemmillä nurkilla.

”Siirtoja on kritisoitu paikallisesti, mutta ne ovat tarpeen”, projektipäällikkö Jari Ilmonen kertoo. Geneettisen kannan huvetessa tietyillä alueilla riski koko saimaannorpalle lajille kasvaa suureksi. Tärkeintä on pitää kanta elinvoimaisena ja terveenä.

”Mitä monimuotoisempi geenipohja eläimellä on, sitä turvatumpi niiden tulevaisuus on.”

Siirrot sujuivat hyvinTutkijoiden mukaan ne menivät hyvin, ja norpat sopeutuivat uusille asuinalueille hyvin. Saimaannorppa siirretään sen ollessa täysin hereillä. Siirto kestää muutaman tunnin ajan.

1990-luvulla siirrettiin yksi saimaannorppa, Venla, Saimaan sisällä. Siirto oli onnistunut ja Venla on saanut monia jälkeläisiä siirron jälkeen.

Jutun kirjoittamista on rahoittanut Nestorisäätiö.

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa

Tilaa Koti ja maaseutu!

Lehti täynnä elämänmakuisia tarinoita, maaseudun iloa, maisemaa ja yrittäjyyttä. Tilaa heti itselle tai ystävälle.

Tilaa lehti

Lukijakilpailu

Osallistu Koti ja maaseutu -lehden lukijakilpailuun ja voita palkintoja!

Osallistu kilpailuun