Supisuomalainen kaislikkotorpedo hauki on kelpo herkku ja vuosien ylenkatsomisen jälkeen vihdoin arvostettu keittiöissä. Tuore kylmän veden hauki on erinomainen raaka-aine myös klassiseen fish & chips -annokseen, eikä kaukaisten vesien turskaa tule ikävä. Mikäli sydäntalven avannosta nousee made, voit mainiosti tehdä katukeittiöiden helmen yhtä hyvin siitä.
Neljälle
- 600 – 800 g ruodotonta haukea fileenä
- 1-2 tl merisuolaa
- 1-2 tl jauhettua valkopippuria
- 2 dl vehnäjauhoja
Uppopaistoon 1-1,5 l rapsi- tai rypsiöljyä
Olut-uppopaistotaikina
- 2,5 dl vehnäjauhoja
- 1 dl perunajauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 0,5 tl ruokasoodaa
- 1-2 tl merisuolaa
- (1 tl paprikajauhetta)
- 0,33 l Lager-olutta (vaalea)
LISUKKEET:
- Ranskanperunoita nälän mukaan, majoneesia tai tartarkastiketta maun mukaan. Hölskykurkut sopivat myös oheen!
TEE NÄIN
- Paloittele ruodoton haukifile sormen tai kahden levyisiksi suikaleiksi. Suolaa palat ja laita jääkaappiin siksi aikaa, että teet friteeraustaikinan ja muut valmistelut.
2. Tee uppopaistotaikina. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Lisää kylmä olut vasta, kun olet aloittamassa friteerausta. Sekoittele, anna kostua pari minuuttia ja sekoita uudelleen. Älä ylivatkaa oluen hiilihappoa ulos. Pidä taikina jääkaapissa, sillä aikaa, kun uppopaistat yhtä kalaerää.
3. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa 180 asteeseen. Käytä lämpömittaria alusta asti ja laske lieden lämpötilaa jo valmiiksi vähän ennen kuin olet saavuttanut tavoitelämmön. 190 astetta vielä menettelee, mutta 200 on liikaa.
4. Kuivaa kalapalat, mausta valkopippurilla ja pyörittele kevyesti vehnäjauhoissa. Upota muutama pala kerrallaan taikinaan, valuta hieman ja laske kuumaan öljyyn itsestäsi poispäin. Uppopaista 3 – 4 minuuttia hieman palojen koosta riippuen kunnes taikinassa on rapea, kullanruskea pinta. Öljyn lämpötila laskee paistaessa jonkin verran, joten nosta vastaavasti lieden lämpöä pykälällä välillä. Friteeraa kalat erissä, niin öljy ei jäähdy liikaa ja lopputulos on rapeampi. Laita jo paistetut palat ritilälle ja pidä n. 70 asteisessa uunissa, kunnes kaikki on kalat on fritattu.
5. Muista laittaa ranskanperunat vaikka airfryeriin pöhisemään!
6. Tarjoile heti, kun kalat on paistettu. Pari sitruslohkoa ja hyvä perusmajoneesi riittää oheen, sillä tässä kannattaa antaa laadukkaan hauen ja rapean taikinoinnin maistua. Toki tartarkastikekin tai hölskykurkut sopivat viereen kuin ongenkoho laineille.
MUISTA! Uppopaistaessa varaa lähelle kansi, jonka saat tiiviisti astian päälle. Älä käytä liesituuletinta. Mikäli esim. unohdat lieden kuumalle pitkäksi aikaa, saattaa öljy leimahtaa saavutettuaan riittävän korkean lämpötilan (yli 300). Jos näin käy, niin peitä astia tiiviisti kannella, sammuta liesi ja odota öljyn sammumista ja jäähtymistä.
Resepti on alun perin julkaistu Kalaruoka.fi:ssä.