Hyppää sisältöön

Tiesitkö? Maa-artisokkaa voi kasvattaa parvekkeella

Pidätkö maa-artisokasta, mutta sinulla ei ole kasvimaata? Ei hätää, maa-artisokan saa kasvamaan myös parvekkeella.

Ämpäripotut ovat monille tuttuja. Mutta oletko kuullut ämpärissä kasvavista maa-artisokista? Maa-artisokkaa voi kasvattaa helposti syvässä ämpärissä tai ruukussa pihalla tai parvekkeella.

Ämpärikasvatus tekee sadonkorjuusta helppoa. Sen kuin kippaa ämpärin sisällön toiseen astiaan ja noukkii mukulat talteen. Astiakasvatuksessa ei myöskään tarvitse huolehtia kasvin leviämisestä kasvimaalla maamukuloiden avulla.

Ruukussa kasvin satomäärä voi jäädä toki avomaata pienemmäksi, mutta hyvinä puolina on helppous, melko puhtaat mukulat ja tietenkin viljelyn hauskuus. Maa-artisokka on parvekkeella myös todella näyttävä kasvi. Kuumalla parvekkeella siitä on iloa varjostavana kasvina.

Syksyllä varsista voi kerätä maljakkoon kauniit, keltaiset kukat. Sadonkorjuun voi tehdä syksyllä tai seuraavana keväänä – tai mikä parasta, vaikka keskellä talvea.

Näin kasvatat maa-artisokkaa ruukussa:

  • Täytä salaojitettu ämpäri tai syvä ruukku mullalla. Laita muutama maa-artisokan mukula noin 10 sentin syvyyteen. Peitä mullalla.
  • Avomaalle maa-artisokan voi istuttaa huhti-toukokuussa. Lasitetulla parvekkeella istutuksen voi tehdä huomattavasti aikaisemminkin.
  • Mukulat voi laittaa maahan jo edellisenä syksynä, jolloin kasvuun lähtö nopeutuu entisestään.
  • Maa-artisokka pärjää vähällä kastelulla. Huomioi kuitenkin parvekkeen lämpeneminen kesähelteillä.
  • Korjaa sato syyskuusta lähtien silloin kun haluat. Parvekekasvustoa voi korjata vaikka kesken talven, kunhan ottaa ämpärin sulamaan sisätiloihin satoa halutessasi.
  • Käytä mukulat mahdollisimman pian noston jälkeen. Ylimääräiset tai pienemmät mukulat voit istuttaa uudelleen ämpäriin tai avomaalle.

Helmikuussa 2023 kerättyä maa-artisokkasatoa. Kasvit kasvoivat kesän 2022 parvekkeella ämpärissä. Suuret mukulat maistuivat keitossa, pienet laitetaan takaisin kasvamaan.

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa

Tilaa Koti ja maaseutu!

Lehti täynnä elämänmakuisia tarinoita, maaseudun iloa, maisemaa ja yrittäjyyttä. Tilaa heti itselle tai ystävälle.

Tilaa lehti

Lukijakilpailu

Osallistu Koti ja maaseutu -lehden lukijakilpailuun ja voita palkintoja!

Osallistu kilpailuun