Hyppää sisältöön

Saukko on sulapaikan lutraaja

Veikeä saukko on tehnyt onnistuneen paluun isoon osaan maata. Nyt on hyvä aika yrittää nähdä joentörmällä saukkoperhe, joka harrastaa erilaisia metkuja, noutaa ja kieppuu.

Suomen saukkokanta on onnistuneesti levinnyt lähes koko maahan. Saukkoja (Lutra lutra) on arvion mukaan tällä hetkellä noin 5000. Yli kolmenkymmenen vuoden tauon jälkeen niitä voi nyt nähdä myös saaristoalueilla. ”Saukkokanta kasvoi hienosti 1980-1990 -luvuilla”, kertoo vuosikymmeniä saukkoja tutkinut Risto Sulkava.

”Kannan kokoa rajoittaa Suomessa lähinnä ankarat talvet, sillä saukot tarvitsevat riittävästi sulapaikkoja.” Ihmisten toimesta saukon uhkia ovat erilaiset kalapyydykset ja vapaana liikkuvat koirat. Eniten saukkoja kuitenkin kuolee ihmisten toimesta autojen alle. ”Petovihaa ei onneksi enää saukkoa kohtaan ole”, Sulkava sanoo.

Saukot syövät kalojen lisäksi esimerkiksi sammakoita, rapuja ja piisameita. Eläin sukeltelee saalistaessaan veden alla. Yleensä sukellukset pysyvät lyhyinä, mutta voivat kestää useita minuuttejakin. Kun herkku on napattu, saukko nousee veden äärelle mässäilemään jykevällä purukalustollaan.

Pitkin joen vartta

Saukkojen elinpiiri on laaja. Urokset voivat kulkea jopa satoja kilometrejä joenvarsia pitkin. Saukko ei ole tiukkapipo reviirinsä suhteen. Vaikka naaraat ajavat lisääntymisikäisinä muita naaraita pois, ja urokset hätistelevät toisiaan parhailta jokivarsilta muualle, edellisvuosien pennut ja naaraat elelevät sovussa samoilla alueilla.

Lisääntymisaikana naaras ja uros kulkevat hetken yhdessä. Kun parittelu on ohi, uros poistuu omille teilleen. Saukon pesä on yleensä veden äärellä tai läheisyydessä, mutta pesiä löydetään harvoin. Pentuja syntyy kerralla 1-3 ja ne pysyvät emonsa hoivissa lähes vuoden ikäiseksi saakka.

Bongaus vaatii onnea

Kasvaneen kannan ansiosta saukon voi nähdä nykyään millä tahansa sulalla koskipaikalla. Keskitalvella saukot liikkuvat valoisan aikana, joten nyt on hyvä aika bongata saukko. ”Tuuria se kuitenkin vaatii. Mutta kiikari mukaan ja katselemaan kauempana rannalta, sukeltelisiko koskella jotain. Ja jos saukko siellä on, niin aika pian se nousee jään reunalle syömään”, Sulkava kannustaa.

Mutta ovatko saukot oikeasti niin leikkisiä, kuin niiden maine antaa ymmärtää. ”Perheryhmät ovat kovinkin leikkisiä. Mäenlaskukin on ihan todellista ja toisinaan pelkkää huvittelua”, Sulkava sanoo. Saukon voi nähdä kieppumassa häntänsä perässä, noutamassa pikkukiviä pohjasta, peuhaamassa ja tappelemassa.

”Pennut ovat ihan kuin koiranpentuja. Uteliaita, kokeilunhaluisia veijareita.”

LUONTOHELMI-SIVUILLA ESITELLÄÄN AJANKOHTAISIA LUONNON ILMIÖITÄ.

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa

Tilaa Koti ja maaseutu!

Lehti täynnä elämänmakuisia tarinoita, maaseudun iloa, maisemaa ja yrittäjyyttä. Tilaa heti itselle tai ystävälle.

Tilaa lehti

Lukijakilpailu

Osallistu Koti ja maaseutu -lehden lukijakilpailuun ja voita palkintoja!

Osallistu kilpailuun