Hyppää sisältöön

Saunamökki – millainen ja miten?

Siinteleekö haaveissa oma pihasauna? Saunaprojektin onnistumiseen tarvitaan hyvä suunnitelma ja realistinen budjetti.

Saunominen onnistuu vaikka teltassa, mutta jos haaveena on lisäksi saada majoitustilaa yövieraille tai talvellakin lämmin tila etätöiden tekoon, saunan rakentamisesta syntyy helposti isompi rakennusprojekti.

”Moni alkaa miettiä, kannattaisiko samalla vaivalla tehdä hieman parempaa, kun rakentamiseen kuitenkin menee rahaa”, sanoo Honkarakenteen pääarkkitehti Anne Mäkinen.

Saunaprojektin ensimmäinen askel on Mäkisen mukaan käyttötarkoituksen miettiminen. Tarvitaanko saunassa viemäröintiä, entä sähköjä? Kuinka iso rakennuksen pitää olla ja mitä siellä pitää mahtua tekemään?

”Tilasuunnittelu on saunarakennuksissa mielenkiintoista, koska neliöitä on vähän ja asiakkaiden vaatimukset isoja. Yleensä halutaan puukiukaallisen saunan lisäksi suihku ja wc, monesti vielä oleskelutilaa sekä parvi tai varasto.”

Luvat kuntoon

Mäkinen kehottaa aloittamaan saunamökin suunnittelun selaamalla mökkivalmistajien valmiita saunamalleja, koska valmismalleista saa ajatusta siihen, mikä on mahdollista. Tärkeä alkuvaiheen askel on myös selvittää rakennuslupa-asiat ja tontin rakennusoikeus kunnan rakennusvalvonnasta.

”Jos tontilla on rantaviivaa, 25–35 neliön saunan saa tyypillisesti rakentaa 15 metrin päähän rannasta. Katetun terassin koko on usein säädelty kymmeneen neliöön.”

Rakennusmääräykset ohjaavat myös saunan yksityiskohtien suunnittelua. ”Saunan statuksella ei esimerkiksi voi rakentaa lomarakennusta, jossa onnistuu täysimittainen nukkuminen tai ruuanvalmistus. Siksi vaikkapa parvista pitää rakentaa hyvin matalia.”

Rakennuslupaa varten tarvittavat tiedot saa talotehtaalta, kun taas omatoimirakentaja joutuu teettämään dokumentit erikseen.

Ajoissa liikkeelle

Vaikka saunamökin voi rakentaa myös laudasta, käytännössä suurin osa rakentajista valitsee materiaaliksi hirren, koska se tasaa kosteusvaihteluita. Eri valmistajien vaihtoehtoina on pyörö-, massiivi- tai lamellihirsi. Niiden valinta on Mäkisen mukaan ennen kaikkea tyylikysymys.

”Lamellihirsi tosin pitää kaikkine tiivistystarvikkeineen paremmin lämpöä. Pyöröhirsirakennukseen voi tulla painumisesta aiheutuneita rakoja ja sitä kautta ilmavuotoja.”

Usein pihasaunan tyyli valitaan päärakennuksen mukaan. Jos päärakennus on perinteinen, saa saunakin olla, kun taas kaupunkialueille halutaan nollanurkkaista eli nurkista samalle tasolle asettuvaa painumatonta lamellihirttä.

”Tällä hetkellä suosittuja ovat pulpettikattoiset sekä harjakattoiset saunat, joissa on päädyissä ikkunat. Myös saunatilasta halutaan ikkunasta maisema järvelle tai merelle.”

Jos saunaprojekti on vähääkään isompi, kehottaa Mäkinen olemaan ajoissa liikkeellä. Taloteollisuuden toimitusajat ovat hänen mukaansa tyypillisesti noin kaksitoista viikkoa.

”Myös rakennusluvan saamisessa voi kestää. Parasta olisi alkaa kartoittaa vaihtoehtoja ja etsiä tekijöitä seuraavaa kesää varten jo edellisenä syksynä.”

Itse tekemällä säästää ja säätää

Saunan loppuhintaan vaikuttaa paitsi varustelutaso, myös se, miten paljon työtä on valmis tekemään itse.

Materiaalipaketit ovat kaikilla hirsitalovalmistajilla suunnilleen samaa hintaluokkaa. Ammattityövoimasta halvimmaksi tulee paikallinen verokorttikirvesmies.

Hintojen vertailu voi olla vaikeaa, koska edullisimmat paketit eivät välttämättä sisällä muita tarvikkeita kuin pelkän puuosatoimituksen. Kannattaa myös kiinnittää huomiota puutavaran laatuun.

”Joskus myydään mökkejä lähes hirsipaneelipaksuudella eli ulkoseinät ovat 50 milliä tai jopa ohuempia. Sellaiset rakennukset voivat olla hyviä kesäsaunoja, mutta eivät sovi ympärivuotiseen käyttöön.”

Viisi vinkkiä onnistuneeseen saunaprojektiin

  1. Mieti realistinen budjetti. Penninvenyttäjä ei saa Saimaan hulppeinta saunaa.
  2. Tarkista vaadittavat rakennusluvat. Ei kannata oikoa, ettei myöhemmin tule ongelmia.
  3. Sovita sauna ympäristöön. Suunnittele sauna tontin muotojen mukaan ympäristö huomioiden.
  4. Aloita ajoissa jos mielit juhannussaunaan. Rakennusluvissa ja tavaran toimituksessa voi kestää.
  5. Rakenna itse, jos osaat. Jos vasara ei pysy kädessä, on turvallisempaa hankkia ammattityövoimaa.

Juttu on julkaistu Koti ja maaseutu -lehdessä 3/2022.

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa

Tilaa Koti ja maaseutu!

Lehti täynnä elämänmakuisia tarinoita, maaseudun iloa, maisemaa ja yrittäjyyttä. Tilaa heti itselle tai ystävälle.

Tilaa lehti

Lukijakilpailu

Osallistu Koti ja maaseutu -lehden lukijakilpailuun ja voita palkintoja!

Osallistu kilpailuun