Hyppää sisältöön

Paprikan kylvöaika on käsillä

Kylvä paprikat viimeistään maaliskuussa, jos haluat syötävää satoa.

Syötävien paprikoiden (Capsicum annuum) perheeseen kuuluu sekä makeita vihannespaprikoita että tulisia maustepaprikoita eli chilejä.

Jos haluat kasvattaa miedon paprikasi siemenestä saakka, kylvös on tehtävä viimeistään maaliskuussa, jotta taimet ehtivät valmistua istutettaviksi toukokuussa. Siemenet itävät parhaiten, kun lämpötila on lähellä 25 astetta.

Jos istutat paprikasi avomaalle, paikan täytyy olla lämmin, aurinkoinen ja suojaisa. Istutuksen voi tehdä vasta, kun maa on lämmennyt vähintään 15-asteiseksi.

Parhaiten paprikat viihtyvät kasvihuoneessa, lasitetulla parvekkeella tai vastaavissa oloissa, sillä kasvi tarvitse paljon lämpöä kasvaakseen. Varmimmin satoa saa, kun paprikat kasvattaa valmiista taimista, joita saa keväisin hyvin varustelluista puutarhaliikkeistä. Kasvualustan on oltava hyvin kalkittu ja lannoitettu, lannoitusta on jatkettava kesällä kastelun mukana.

Istutuksen jälkeen taimet tuetaan naruilla tai tukikepeillä. Haarominen nopeutuu ja kokonaissato suurenee, kun ensimmäinen kukka poistetaan. Kukinnan aikana taimia kannattaa ravistella pölytyksen varmistamiseksi. Paras kasvatuslämpö on 21–30 astetta.

Paprikalajikkeita löytyy joka makuun.

ARTIKKELI ON JULKAISTU KOTI JA MAASEUTU-LEHDESSÄ 2/2020.

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa

Tilaa Koti ja maaseutu!

Lehti täynnä elämänmakuisia tarinoita, maaseudun iloa, maisemaa ja yrittäjyyttä. Tilaa heti itselle tai ystävälle.

Tilaa lehti

Lukijakilpailu

Osallistu Koti ja maaseutu -lehden lukijakilpailuun ja voita palkintoja!

Osallistu kilpailuun