Hyppää sisältöön

Luonnonrauhaa Saimaan rannalla

Reilun puolen tunnin ajomatkan päästä Savonlinnasta etelään sijaitsee Pellossalon saari. Sen rauhassa toimii myös perheyritys, Norppa-Majat, jolle seudun tarjoama järviluonto ja rauha on toiminnan edellytys.

”Eivät ihmiset tule tänne näiden meidän rakentamien mökkien perässä, vaan luonnon, joka on ollut täällä ennen meitä ja tulee olemaan meidän jälkeemmekin”, Norppa-Majojen omistaja Pasi Lehtosaari toteaa.

”Perheellämme oli aiemmin lehmiä ja porsitussikala. Maatilan työt veivät kaiken ajan ja huomasimme, että emme oikein ehtineet viettää aikaa mökillä, joten aloimme vuokrata kahta mökkiämme”, Pasi muistelee. Lopulta syntyi yritys ja mökkejä rakennettiin lisää. Maatilatoiminta hiipui. Nyt alueelta löytyy yhdeksän vuokramökkiä.

Asiakkaita kotimaasta ja Euroopasta

Norppa-Majojen mökeiltä on linnuntietä vajaat 40 kilometriä itärajalle. Tällä hetkellä Keski-Euroopasta käsin katsottuna saattaa tuntua jännittävältä matkustaa niin lähelle Venäjää.

”Meille on tullut jonkun verran viestejä keskieurooppalaisilta asiakkailta, jotka ovat varanneet mökin kesäksi. He ovat tiedustelleet tilannetta täällä ja kysyneet onko meille turvallista tulla”, Pasi kertoo.

Peruuntumisia ei toistaiseksi ole tullut ja kyselyihin on vastattu tyynnyttelevästi. Saksalaiset ovat suuri kävijäryhmä. Alkukesät täyttävät kotimaiset matkailijat.

Majat tarjoaa jokaiselle jotakin. Tarjolla on sekä omakotitalon varustetason omaavia talviasuttavia mökkejä ja vaatimattomampia kesämökkejä. ”Jokaisella mökillä on oma ranta ja rantasauna käytössä, mökkinaapurin näkee, mutta rauhassa saa olla. Sähköttömällä mökillä pääsee perinteisen elämisen äärelle ja saa erilaisen irtioton arjesta sellaista kaipaaville.”

Parempi varustelutaso houkuttelee nykyään lomailijoita enemmän, mutta perinteisille mökeille on yhä kysyntää.

Soutuvene löytyy joka rannasta ja Norppa-Majat myös vuokraa välineitä rauhalliseen vesillä liikkumiseen, luonnon tarkkailuun ja kalastukseen. Vesijettejä ei valikoimassa ole, mutta esimerkiksi hiljainen sähkömoottori soutuveneeseen löytyy lihasvoimalla kulkevien välineiden lisäksi.

”Me olemme ihan norppavesien äärellä ja haluamme että vuokraustoimintamme on harmoniassa luonnon kanssa”, Pasi kertoo.

Toukokuun lopulla karvanvaihdon aikaan norppia voi nähdä makoilemassa rantakivillä ja kesällä veneilijän saattaa yllättää vedestä pilkistävä pää.

”Aina välillä saa vieraskirjasta lukea, että norppa on käynyt näyttäytymässä asiakkaalle”, Pasi iloitsee. 

Saimaan rauha houkuttelee mökkeilemään.

LUE KOKO JUTTU KOTI JA MAASEUTU -NUMEROSTA 4-5/2022

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa

Tilaa Koti ja maaseutu!

Lehti täynnä elämänmakuisia tarinoita, maaseudun iloa, maisemaa ja yrittäjyyttä. Tilaa heti itselle tai ystävälle.

Tilaa lehti

Lukijakilpailu

Osallistu Koti ja maaseutu -lehden lukijakilpailuun ja voita palkintoja!

Osallistu kilpailuun