Hyppää sisältöön

Kuin oikea hevonen

Rael Jarmas valmistaa käsityönä oikean hevosen näköisiä keppihevosia. Lapsena alkanut harrastus toi lopulta elämään ammatin, ystävät ja kumppanin.

Puola, Unkari, Saksa, Suomi. Muiden muassa noihin maihin Rael Jarmas lähettää valmistamiaan keppihevosia, tuttavallisemmin keppareita. Hevoset matkaavat trailereiden sijasta siisteissä postipaketeissa.

Rael valmistaa kotonaan Ikaalisissa keppareita, joita katsellessa voi melkein kuulla hevosen hörinän ja kavioiden kopseen ja tekee mieli rapsuttaa pollen pehmeää turpaa. Anatomia on maallikon silmiin tarkasti kohdillaan ja väritys hämmästyttävän yksityiskohtaista.

Innostus keppihevosten valmistukseen lähti lapsena omasta hevosharrastuksesta. ”Harrastin ratsastusta seitsemän vuotta, mutta lopetin masennuksen vuoksi. Rakkaus hevosiin kuitenkin säilyi.”

25-vuotias Rael valmistaa realistisia hevosia Solku Art -taiteilijanimellä.

Puhdasverisiä arabeja, sitkeitä suomenhevosia

Rael myy keppihevoset somen kautta. Kysyntää riittää, vaikka hinnat ovat korkeita. Lähtöhinta käsin valmistetulle hevosille on huutokaupassa 450 euroa. Korkein saatu hinta arabihevosesta on 1000 euroa.

Rael ompelee jokaisen hevosen käsin. Yhteen hevoseen menee työaikaa 25-30 tuntia. ”Ompelen usein koulumatkalla autossa”, hän kertoo.

Suunnittelussa on oma hommansa: värejä ja rotuja on kymmeniä. Rael huomioi muun muassa orin ja tamman rakenteelliset erot.

Hevosten harjana Rael käyttää keinokuitua. Turkkina toimii usein velbon-kangas, hajakarvaa istutetaan sinne tänne turpakarvoiksi. ”Värjään hevoset itse. Teen varjostuksia kynäruiskulla ja kynällä. Käytän myös tussia ja sivellintä.”

Kuolaimia ja suitsia Rael valmistaa luonnonmateriaaleista mutta myös pikkutarkasti 3D-printterillä.

”Toivon, että pystyn tekemään ajattomia keppareita. Omat ensimmäiset keppihevoset ovat jo 16-vuotiaita ja yhä tallessa.”

Yrittäjän omalla tahdilla

Solku Art ei vielä ota ennakkotilauksia, vaikka moni haluaisikin esimerkiksi omasta hevosestaan muistohevosen. ”Kaikki menevät kaupaksi, enkä ehdi tehdä sen enempää.”

Diagnosoitu ADHD aiheuttaa omat ongelmansa, kun keskittyminen saattaa karata muualle kesken työn. Rael yrittääkin myös rauhoittaa omaa elämäänsä, vaikka tiedostaa että töitä riittäisi.

Tilanne onneksi helpottuu, kun opinnot Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen pienoismallilinjalta tulevat pian valmiiksi. Sitten on aikaa myös tehdä tilaustöitä.

Kunnia keppihevosharrastukselle

Keppihevosharrastusta pidetään usein pienten tyttöjen leikkinä. ”Se on monelle oikea harrastus. Siinä kilpaillaan ja liikutaan. On ollut uskomaton kunnia nähdä toiminnan kehitys”, alusta alkaen Suomen Keppihevosharrastajat ry:n toiminnassa mukana ollut Rael sanoo.

Keppihevosyhdistyksen arvoja ovat muiden muassa käsillä tekeminen ja tasa-arvo. Harvassa toiminnassa on mukana näin monipuolisesti erilaisia harrastajia. Ketään ei syrjitä”, muunsukupuolinen Rael Jarmas kuvailee.

”Harvassa toiminnassa on mukana näin monipuolisesti erilaisia harrastajia. Ketään ei syrjitä”, muunsukupuolinen Rael Jarmas kuvailee.

Keppihevosten kautta Rael on itse löytänyt lähes kaiken tärkeän. ”Tosi rakkaita ystäviä, koulun, ammatin, kumppanin”, hän listaa. Yrittäjä on silminnähden onnellinen siitä, että keppihevoset ovat pysyneet hänen elämässään. Niistä löytyi ilo esimerkiksi silloin, kun koulusta ei tullut mitään. ”Olin ADHD-häirikkö, joka ei osannut mitään.”

”On tärkeää saada tehdä sitä, missä on hyvä ja mistä tykkää. Tämä on elämäntyöni.”

Keppihevosten Suomenmestaruuskilpailut järjestetään Seinäjoella 11.6.2022. Tapahtumaan odotetaan 2000-3000 kävijää Suomesta ja ulkomailta.

LUE LYHENTÄMÄTÖN JUTTU NUMEROSTA 4-5/2022.

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa

Tilaa Koti ja maaseutu!

Lehti täynnä elämänmakuisia tarinoita, maaseudun iloa, maisemaa ja yrittäjyyttä. Tilaa heti itselle tai ystävälle.

Tilaa lehti

Lukijakilpailu

Osallistu Koti ja maaseutu -lehden lukijakilpailuun ja voita palkintoja!

Osallistu kilpailuun