Hyppää sisältöön

Kotimainen kaura haastaa riisin

Kaura tarkoittaa monelle suomalaiselle perinteistä, lempeää aamunaloitusta. Puurot ja tuorepuurot ovat hyvä tapa käyttää kauraa, mutta sitä kannattaa hyödyntää ruokapöydässä muutenkin.

Kauppojen hyllyillä on monenlaisia, eri käyttötarkoituksiin sopivia kauratuotteita. Uusien kauratuotteiden maku ja helppokäyttöisyys paranevat jatkuvasti. Perinteiselle vehnäpastallekin on jo tullut kauraisia haastajia. Kauraleseiden ja erilaisten puurohiutaleiden lisäksi saatavana on muun muassa riisin tapaan käytettäviä kauranjyviä, pastaa, levitteitä, kaurajuomia, kermankaltaisia tuotteita sekä lihankorvikkeena käytettäviä, runsaasti kauraa sisältäviä valmisteita.

Riisin korvikkeena kaura toimii erinoimaisesti esimerkiksi kaura-juurespaistoksessa. Katso resepti täältä.

Terveellinen kaura

Kauralla on monia hyviä terveysvaikutuksia. Tunnetuin terveyshyöty on varmasti sen myönteinen vaikutus kolesterolinen hallintaan. Kaurassa on runsaasti kuituja (9 g /100 g). Se sisältää sekä liukenematonta että liukoista ravintokuitua. Liukoinen kuitu, beetaglukaani, muodostaa suolistossa veden kanssa geelin, joka estää ruoassa olevan kolesterolin imeytymistä. Beetaglukaani auttaa myös verensokerin säätelyssä. Tasaisena pysyvä verensokeri on tärkeää varsinkin diabeetikoille, mutta muillakin se pitää yllä vireyttä ja edistää jaksamista.

Kauran kuidut edistävät vatsan toimintaa ja ehkäisevät ummetusta. Kuitupitoinen ruoka lisää myös kylläisyyden tunnetta, joten siitä voi olla apua painonhallinnassa. Lisäksi kuidut tukevat suoliston hyvinvointia, sillä kuitu on hyödyllisten suolistomikrobien ravintoa.

Muihin kotimaisiin viljoihin verrattuna kaurassa on enemmän proteiinia, rautaa sekä rasvaa. Iso osa kauran rasvasta on pehmeää ja terveydelle edullisempaa rasvaa.

Kaura sisältää muihin viljoihin verrattuna runsaasti proteiinia ja sen aminohappokoostumus on monipuolinen. Lisäksi kaurassa on monipuolisesti vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten esimerkiksi kalsiumia, sinkkiä ja rautaa, E-vitamiinia sekä B-ryhmän vitamiineja.

Moneen ruokavalioon

Kaura on luontaisesti gluteenitonta. Mitä tahansa kauratuotteita ei silti suositella keliaakikoille, sillä esimerkiksi tavanomaisiin kaurahiutaleisiin on voinut sekoittua viljely- tai valmistusprosessin aikana muita viljoja. Gluteenittomassa ruokavaliossa käytettävän kauran tulee olla gluteenitonta kauraa, jonka prosessissa on varmistettu kauran puhtaus. Erilaisten gluteenittomien kauratuotteiden valmistuksessa on varmistettu, ettei kaura pääse kosketuksiin muiden viljojen kanssa.  Keliaakikon kannattaa käyttää kauraa, jos se suinkin sopii ruokavalioon, sillä kuitupitoisena se edistää suoliston hyvinvointia.  

Kaura sopii myös monelle herkkävatsaiselle tai ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivälle, niin kutsuttuun FODMAP-ruokavalioon. Jos kolesterolitaso on kohonnut, kannattaa ruokakerma vaihtaa kauraruokatuotteeksi. Sen sisältämä rasva on enimmäkseen tyydyttymätöntä eli pehmeää.

Kaura on fiksu valinta eri ruokavalioihin!

Ota kaura osaksi arkiruokailua.

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa

Tilaa Koti ja maaseutu!

Lehti täynnä elämänmakuisia tarinoita, maaseudun iloa, maisemaa ja yrittäjyyttä. Tilaa heti itselle tai ystävälle.

Tilaa lehti

Lukijakilpailu

Osallistu Koti ja maaseutu -lehden lukijakilpailuun ja voita palkintoja!

Osallistu kilpailuun