Hyppää sisältöön

Jokimaisema avautui yhteistyöllä

Kun Viirinkylältä ajan saatossa lähti kaikki karja, maisema pusikkoitui. Kyläläiset avasivat talkootyöllä Kemijoen upean jokivarsimaiseman.

Viiri, noin 50 kilometriä Rovaniemeltä sijaitseva kylä, voitti marraskuussa 2021 Maa- ja kotitalousnaisten järjestämän valtakunnallisen Vuoden Maisemateko -kilpailun. Pieni kylä raivasi talkootyöllä 15 hehtaaria Kemijoen upeaa jokivarsimaisemaa. Alueelle rakennetuilla lammasaitauksilla laiduntaa nyt yli 100 lammasta pitämässä pusikot kuosissa.

Viirinkylän hanke lähti käyntiin vuonna 2019, kun kylän monitoimimies Arto Sääskilahti otti yhteyttä Lapin ELY-keskukseen, jotta pensastunutta maisemaa saataisiin avattua. Kylällä pidettiin asian tiimoilta kokous, ja siitä se sitten lähti, muistelee Sääskilahti.

Maisema on sydämenasia

Viirinkylässä oli ennen karjaa joka talossa. ”Kun karjaa ja laidunta ei enää ole missään, ympäristö pusikkoitui täysin”, Sääskilahti kuvailee maisemaa ennen talkootyötä. Määrätietoinen raivaus, lampaat ja suunnitelmallisuus saa kuitenkin maiseman kuin maiseman avautumaan uudelleen.

Kylän pusikoita hoiti aiemmin vuokralampaat. ”Kun lampuri ilmoitti, että hän lopettaa lampaanpidon, ostin hänen lampaansa”, Arto kertoo. Nyt hänellä on Viirin maisemia hoitavia märehtijöitä jo 120.

”Se on minulle sellainen sydämenasia, että haluan hoitaa tätä maisemaa.”

Laidunnuksella ja raivaamisella on palautettu Viirin alueelle arvokkaita perinnemaisemia, kuten niittyä, hakaa ja metsälaidunta. Jopa kadonneita kasvilajeja on palautunut takaisin luontoon. ”Onkin tärkeää, että laidunnusta jatketaan, ettei maisema kasva nopeasti taas umpeen.”

Jokaisella oma taito

Viirinkylän talkoissa jokaisella on ollut tärkeä rooli. Talkootilaisuuksissa on ollut mukana tilaisuudesta riippuen 10-40 henkilöä. ”Ja jos ei ole halunnut talkoisiin, kyläläiset ovat tehneet omilla maillaan itsenäisesti töitä.”

Mukana on oltu esimerkiksi tekemässä raivaustöitä moottorisahoilla tai oksia keräämässä. Kylällä iloitaan etenkin siitä, että projektin avulla on työllistetty nuoria. Helmi-rahoituksen avulla paikallisia nuoria saatiin palkattua raivaustöihin. Tämä on jatkossakin tarkoituksena. ”Saadaan nuoret arvostamaan omaa kyläänsä.”

Pysyvä projekti

Viirinkylässä maisemanhoito nähdään pysyvänä, pitkäaikaisena projektina. Lampaat ovat paikan päällä tulevaisuudessakin. Kylän nuoria palkataan seuraavinakin kesinä.

Viirissä asuu noin 200 asukasta. Arto näkee, että Viiri on varsin eloisa kylä. Eläkeläisten lisäksi kylällä asuu myös lapsiperheitä ja nuoria. Valtakunnallisen kilpailun voitto ja tunnustus tehdystä työstä ovat tärkeitä asioita yhteisölle. Vuoden Maisemateko -kilpailun voitto meni ensimmäistä kertaa Lapin maakuntaan.

Hienoa nähdä tällainen hanke, jossa otetaan ohjat omiin käsiin. Viirinkylässä näkyy perinteiden tukeminen ja samalla uusien asiakkaiden houkuttelu.”

Vuoden Maisemateko -kilpailun raati

VUODEN MAISEMATEKOKILPAILU JÄRJESTETTIIN SEITSEMÄNNEN KERRAN. LOPPUKILPAILUSSA KILPAILIVAT 17 MAAKUNNISSA VOITTANUTTA MAISEMATEKOA.

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa

Tilaa Koti ja maaseutu!

Lehti täynnä elämänmakuisia tarinoita, maaseudun iloa, maisemaa ja yrittäjyyttä. Tilaa heti itselle tai ystävälle.

Tilaa lehti

Lukijakilpailu

Osallistu Koti ja maaseutu -lehden lukijakilpailuun ja voita palkintoja!

Osallistu kilpailuun