Helsinkiläinen Raimo Immonen on ihastunut narsisseihin. Hän istuttaa mökilleen kilokaupalla sipuleita syksyllä, jotta pääsee keväisin nauttimaan laajenevista kukkamaistaan.
Syksyisin Raimo Immosta odottaa iso urakka, kun hän upottaa maahan helmililjoja, krookuksia, tulppaaneita ja etenkin narsisseja. ”Onneksi nykyään on sipulinistutusputkia. Työn voi tehdä seisten. Välillä konttasin täällä polvisuojat polvissa”, Raimo Immonen sanoo hymyillen.
Hän muistaa hyvin ensimmäiset mökkivuodet noin seitsemän vuotta sitten, kun sipuleita tuli pistettyä multaan pienen istutuskairan avulla. Se on käytössä edelleen, jos istutusvuorossa on kovin kookas sipuli. Kesämökkiläinen ryhtyy sipuliurakkaan syystä. Hän tietää, että mitä enemmän niitä istuttaa, sen värikkäämpää kevättä on lupa odottaa.
Myyrät ja jänikset karttavat
Raimo Immonen hankkii kukkasipuleita ulkomaita myöten. Esimerkiksi viime vuonna hän tilasi Hollannista 17 kilon lähetyksen, joka saapui suoraan Leppävirralla sijaitsevalle mökille. Lisäksi matkalaukku pullottaa Helsingin tuomisia, kun Immonen matkaa bussilla Savoon. Istutettavaa löytyy myös läheltä.
”Olen siirtänyt yhdestä vanhasta pihapiiristä narsisseja. Ne ovat kasvaneet paikallaan vuosikymmeniä. Rakennuksiakaan siellä ei enää ole.”
Harrastaja on alkanut suosia narsisseja juuri niiden pitkäikäisyyden takia. ”Ne kukkivat vuodesta toiseen, eikä niille tarvitse tehdä sen kummempaa.”
Toinen syy, miksi istuttaja on yhä enemmän mieltynyt narsisseihin, on niiden myrkyllisyys. Mökkitontilla vierailevat myyrät ja jänikset ovat jättäneet ne rauhaan siinä, missä tulppaaneja ja krookuksia on monena vuonna maisteltu.
Immonen on hyödyntänyt narsissien ominaisuutta hedelmätarhassaan.
”Olen istuttanut noin viisikymmentä hedelmäpuuta. Kaikkien niiden ympärillä on neljästä viiteen isoa narsissin sipulia. On ollut tarkoitus, että myyrät jättäisivät puiden juuret rauhaan. Aina se ei onnistu, mutta toivon mukaan vähentää tuhoja.”
Syksyllä multaan
Istutusurakkaan on ryhdyttävä hyvissä ajoin syksyllä. ”Sipulit laitan maahan syyskuussa, jotta ne ehtivät juurtua ennen pakkasia. Mutta jos ne laittaa liian aikaisin, ne saattavat lähteä kasvamaan”, Raimo Immonen tietää kertoa.
Otollisia istutuspaikkoja ovat hedelmäpuiden alustojen lisäksi lehtipensaiden katveet, joissa varhaiset kukkijat nousevat värittämään paljasta oksistoa. Puolivarjossa kukinta alkaa myöhemmin ja kestää pidempään kuin kovin paahteisessa paikassa. Immonen istuttaa narsisseja myös aurinkoisiin kukkapenkkeihin. Siellä ne saavat loistaa ensimmäisten kukkijoiden joukossa ja lakastua rauhassa, kun kookkaat perennat valtaavat penkin vehreyteensä.
Istutuspaikan valintaan vaikuttaa niin ikään kasvualusta. Kookkaat sipulit on saatava ujutettua tarpeeksi syvälle. Nyrkkisäännön mukaan hyvä istutussyvyys on 2–3 kertaa sipulin korkeus. Kasvualusta saa olla kuohkeaa ja hiekkapitoista multamaata, joskin perinteinen keltanarsissi menestyy hieman kosteammassakin paikassa. Sipulit istutetaan ryhmiin, jotta istutuksista tulee näyttäviä. Tarpeen mukaan niitä vielä kastellaan.
Kamera seuraa kukintaa
Kun kevät koittaa, Raimo Immonen ripottelee sipulimailleen kevätlannosta samalla kun lannoittaa muitakin kasveja. Sitten alkaa odotus. Harrastaja seuraa kukinnan edistymistä välillä Helsingistä käsin, sillä yksi pihan valvontakameroista on suunnattu kohti kookkainta kukkamaata. Penkin ollessa näyttävimmillään, mökkiläinen ei malttaisi odottaa viikonloppua.
Kun hän lopulta pääsee ihastelemaan narsisseja lähietäisyydeltä, ne jaksavat yllättää. Perinteisten keltatorvisten ja valko- eli runoilijannarsissien lisäksi on hennon vaaleankeltaisia, persikanvärisiä, oranssiin vivahtavia ja sellaisia, joiden kehälehdissä on häivähdys vihreää. On lyhyt- ja pitkätorvista kukkijaa sekä yksinkertaisin ja kerrotuin kukin komeilijaa.
Narsissit kestävät hyvin maljakossa, mutta harrastaja leikkaa kukat vasta niiden kuihduttua.
”Kun kukinta on ohi, käyn nappaamassa sekatööreillä kukat pois. Ne eivät pääse tekemään siemeniä. Naatit saa jäädä penkkiin, loppukesästä niistä ei juuri näy mitään.”
Raimo Immonen tietää hyvin, että narsissit kasvattavat sivusipuleita, jotka on hyvä välillä nostaa ylös ja istuttaa harvempaan. Silti hän ei ole omia sipuleitaan juurikaan jakanut.
Juttu on julkaistu kokonaisuudessaan Koti ja maaseutu -lehdessä numero 7/24