Hyppää sisältöön

Tuftaa ihana pehmomatto!

Tähän mattoon uppoaa kirjavat jämälangat.

Tarvikkeet

 • Novita 7 Veljestä -lanka, Sandnes Garn Fritidsgarn ja muut villalangat. Menekki yht. 400–500 g. (Työssä on käytetty 7 Veljestä -lankaa kaksinkertaisena.)
 • Tuftausneula (10 mm)
 • Puiset kehykset kankaalle 55 x 80 cm
 • Esim. Zweigart Monks Cloth 3528 -käsityökangas 0,7 m,
 • Pehmeä lyijykynä tai muu merkitsemiskynä
 • Lateksi- tai maitoliimaa
 • Sakset
 • Niittipyssy tai pieniä nauloja

Työn lopullinen koko noin 47 x 72 cm

 1. Leikkaa kankaasta noin 10 cm kehystä leveämpi suorakulmio, eli noin 65 x 90 cm. Huolittele kangas ompelukoneen tiheällä siksakilla tai saumurilla.
 2. Aseta huoliteltu kangas tasaiselle alustalle ja nosta kehikko sen päälle. Kangas pingotetaan tiukasti kehikon ympärille. Aloita nitomalla kangas kehikkoon sivu kerrallaan, kiristäen kangasta samalla. Voit myös tehdä aina ensin vastakkaiset sivut keskeltä, ja siirtyä sen jälkeen reunoille. Näin saat kankaan varmasti tarpeeksi kireälle.
 3. Piirrä kankaalle lyijykynällä pysty- ja vaakasuorat viivat 15 cm:n välein. Näin saat 15 x 15 cm leveitä neliöitä. Piirrä niiden väliin vielä viivat vinosuunnasta, niin saat kolmioita. Piirros ei näy valmiissa työssä, sillä kangas täyttyy langalla.
 4. Aloita tuftaamalla ensin kuvioiden ääriviivat ja siirry sen jälkeen saman kuvion sisäpuolelle. Aseta aluksi tuftausneula kuvion ääriviivalle, siten että neulan langoituspuoli osoittaa menosuuntaan. Nosta neula ja liuúta neulan kärkeä kankaan pintaa vasten noin 7–9 mm kuviossa eteenpäin. Älä nosta neulaa kankaan pinnasta, jotta lankalenkki jää tasaisesti kankaan pinnalle. Työnnä neula uudelleen kankaan läpi ja jatka kuvion ääriviivan tuftaamista noin 7-9 mm välein. Kun ääriviivat ovat valmiita, siirry kuvion sisäosiin ja tuftaa se täyteen. Pidä huolta, ettei neula riko viereisen langan lenkkiä.
 5. Tuftattaessa nurjalta puolelta, vedä neula ylös, ja vedä sitä niin ylös, jotta voit katkaista langan noin 5 cm päästä kankaasta.
 6. Kun työ on tuftattu täyteen, siisti langanpätkät lyhyemmäksi. Nukkapuoli jää työn päällispuoleksi. Voit tarvittaessa siistiä sitäkin leikkaamalla liian pitkät lankalenkit varovasti lyhyemmiksi.
 7. Levitä työn nurjalle puolelle maito- tai lateksiliimaa tasaisesti kauttaaltaan. Anna kuivua vähintään vuorokausi.
 8. Irrota matto varovasti kehyksistään ja kavenna sen saumanvarat noin 1-2 cm levyisiksi. Höyrytä ja taita päärmevara nurjalle puolelle liiman päälle, ja taittele myös kulmat siisteiksi. Liimaa saumanvarat nurjalle puolelle ja anna jälleen kuivua rauhassa. Voit halutessasi ommella tai liimata pohjaan vielä liukuesteen. Se kannattaa leikata hieman mattoa pienemmäksi.
Mallityössä käytetyt 7 veljestä -langat on tuftattu kaksinkertaisena. Voit sommitella ja päättää värien järjestyksen jo etukäteen, tai mennä sen mukaan, miten lankoja riittää. Mallityössä yhteen kolmioon kului 25–30 g lankaa kaksinkertaisena tuftattuna.

TEKEVILLE KÄSILLE -KÄSITYOHJEET ILMESTYVÄT JOKA NUMEROSSA.

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa

Tilaa Koti ja maaseutu!

Lehti täynnä elämänmakuisia tarinoita, maaseudun iloa, maisemaa ja yrittäjyyttä. Tilaa heti itselle tai ystävälle.

Tilaa lehti

Lukijakilpailu

Osallistu Koti ja maaseutu -lehden lukijakilpailuun ja voita palkintoja!

Osallistu kilpailuun