Täysjyväviljan lisääminen ruokavalioon on hyväksi sekä kropalle että ympäristölle. Täysjyväviljavalmisteista saa kuituja, folaattia, rautaa ja kasviproteiinia. Kaikki imeytyvät hiilihydraatit pilkkoutuvat glukoosiksi eli sokeriksi, jota aivot ja lihakset käyttävät energiakseen.
THL:n uuden tutkimuksen mukaan miehet saavat ruokavaliostaan päivässä keskimäärin 63 grammaa ja naiset 47 grammaa täysjyvää. Vertailuksi: Yhdessä ruisleipäviipaleessa on noin 14 grammaa täysjyvää. Päivässä tarvittava täysjyvän määrä vastaa 6-9 täysjyväleipäpalaa.
Jos haluat maksimoida hiilareiden terveyshyödyt, valitse ruokavalioon täysjyvätuotteita.
- Suomessa lähes kaikki ruisleipä valmistetaan täysjyvästä.
- Sihtiruisjauho ei ole täysjyväruista.
- Myös kauraa käytetään elintarvikkeissa täysjyväisenä.
- Grahamjauho on täysjyvävehnää.
Lähde: THL ja Leipätiedotus ry