Hyppää sisältöön

Tähtiharrastus sopii kaikille

Alkuvuoden tähtitaivas antaa paljon. Opettele tähtikuviot tai vain nauti auringonlaskun monista väreistä.

Pureva pakkasyö ja tähtien tuike. Hämärän hetki tuo taivaanrantaan erikoiset värit. Satelliitti kiitää ohi taivaankannen. Taivaan ilmiöt antavat paljon. Tähtitaivaan tutkiminen sopii niin hifistelijälle kuin taivaanrannan maalarillekin.

”Taivasta voi tutkailla aina”, sanoo Tuukka Perhoniemi Tähtitieteellisestä yhdistyksestä Ursasta. ”Päivälläkin näkyy monenlaisia ilmiöitä pilvistä sateenkaariin ja taivaan värivaihtelusta haloihin.”

Tähtien tarkkailu voi olla monia asioita: tähtikuvioiden opettelemista, yksityiskohtien tutkimista, valokuvausta tai avaruuskirjallisuuden tutkimista.

Vuodenajalla on väliä

Tähtien tarkkailun ajankohdalla on toki väliä. Suomessa pitkä pimeä kausi antaa tähtiharrastajalle pelivaraa. Ilta ja aamu ovat tähtien tarkkailulle yhtä hyviä ajankohtia.

Vaikka kaamos pitääkin taivaan pimeänä, hämärän aika Suomessa kestää kauan. Perhoniemi muistuttaa, että vaikka tähdet eivät vielä loistaisikaan, hämärääkin voi tarkkailla. Esimerkiksi auringonlaskun värit ovat monelle elämys.

Valoisakin taivas voi olla täynnä kiinnostavia ilmiöitä. Esimerkiksi auringonlaskut ovat sitä värikkäämpiä mitä enemmän ilmassa on pienhiukkasia ilmansaasteista, siitepölystä tai metsäpaloista.

Ilmiöitä joka sormelle

Revontulia voi nähdä talvella koko maassa Etelä-Suomea myöten. Lisäksi taivas tarjoaa tähtikuvioita ja paljain silmin voi löytää vaikkapa planeettoja. Taivaan täyttää myös satelliitit, tähdenlento ja komeetat. Tarkkailija voi koittaa löytää Linnunradan väylän, Andromedan galaksin ja vaikkapa Orionin sumun. Tähtijoukkojen lisäksi voi tarkkailla myös kuun eri vaiheita.

Myös ilmakehän ilmiöt tarjoavat erilaista nähtävää. Näistä näyttävä on esimerkiksi ilmakehän vääristämä Aurinko. 

”Erilaiset halot, valaisevat yöpilvet ja auringonnousuun ja -laskuun liittyvät ilmiöt kuten Rusko ovat myös näyttäviä taivaan ilmiöitä”, Perhoniemi kertoo.

Ulos ja ylös

Tähtiharrastus on helpointa aloittaa menemällä ulos ja katselemalle taivaalle ja avaruuteen. ”Jos innostuu, kiikareista on paljon iloa. Ne auttavat näkemään himmeitä kohteita, kuten tähtijoukkoja ja komeettoja. Myös Kuu eri vaiheissaan on hieno kohde kiikareilla.”

Tähtikartta auttaa hahmottamaan avaruutta. Perinteisen kartan lisäksi kännykköihin on ladattavissa runsaasti erilaisia tähtisovelluksia. Huomioi silloin puhelimen akunkesto.

Perhoniemi kannustaa kokeilemaan, miltä tähtien tarkkailu tuntuu. ”Voit tunnustella millaisia ajatuksia ja kysymyksiä siitä herää. Kukin tutkailee tähtitaivasta tavallaan. On paljon hyviä vinkkejä ja vakiintuneita käytäntöjä, mutta harrastuksen voi ottaa aika vapaasti.”

Taivaalla voi tarkkailla muutakin kuin tähtiä. Halo on näyttävä ilmestys.

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa

Tilaa Koti ja maaseutu!

Lehti täynnä elämänmakuisia tarinoita, maaseudun iloa, maisemaa ja yrittäjyyttä. Tilaa heti itselle tai ystävälle.

Tilaa lehti

Lukijakilpailu

Osallistu Koti ja maaseutu -lehden lukijakilpailuun ja voita palkintoja!

Osallistu kilpailuun