Artesaaniruoan SM-kilpailut järjestettiin Lappeenrannassa syyskuun lopulla. Kilpailussa oli mukana 110 tuotetta 58 eri tuottajalta ja valmistajalta.
”Kilpailun taso oli erittäin korkea”, kertoo Maa- ja kotitalousnaisten toiminnanjohtaja ja Koti ja maaseutu -lehden päätoimittaja Christell Åström.
”Kannustan yrittäjiä osallistumaan kilpailuun matalalla kynnyksellä”, Åström sanoo.
”Jokaisesta tuotteesta annetaan yksilöllistä palautetta. Vaikka tuote ei yltäisi mitaleille, kilpailu voi tuoda arvokasta oppia tuotekehitykseen”, Åström sanoo.
Tänä vuonna kilpailussa oli 12 eri kategoriaa. Niiden kultamitalistit ovat:
- Pitkäsen Maalaisjuustolan Pitkäsen laktoositon luonnonjogurtti (maitotuotteet)
- Muhniemen Lahtivajan Lampaan kylkirulla (lihatuotteet)
- Laxtomtenin Sarin spesiaali silakka (kalatuotteet)
- Åby Foodsin Piparkakkunäkkileipä (kovat leivät)
- Maalaisleipomo Juurilla Jukolan Aito Cheddar Hapanjuurileipä (muut juurileivät)
- Kirkkonummen Maatilapuodin Ruisreikäleipä (ruisleikäleivät)
- Bakeri Eken Ab:n Mjölis lingonlimpa puolukkaleipä (yhdistetty luokka. leivät)
- Rimpsu-Reetan Mustikka-vanilja Rimpsu (makeat ja suolaiset piirakat)
- Vikbo Torpin Kriikuna-seljankukkahillo Roosa (marja- ja hedelmätuotteet)
- Nokiakka Oy:n Porkkana-inkiväärihillo (kasvis- ja sienituotteet)
- Makumarjan Luomumansikkaglögi (glögit)
- Öfvergårdsin Sortren äppelmust, Zonga (mehut)
Kilpailun tavoitteena on nostaa esiin myös uusia ruokainnovaatioita. Tänä vuonna parhaana innovaationa palkittiin Vikbo Torpin tuote Red, rötbetsremmar med lakritsrot, eli punajuuriremmit.
Mitä on artesaaniruoka?
Artesaaniruoan valmistuksessa käytettävät menetelmät ovat perinteisiä tapoja jalostaa ja säilöä ruokaa. Perussääntöjen mukaan tuotteet eivät saa sisältää säilöntäaineita ja lisäaineita. Raaka-aineiden tulee olla kotimaisia, mielellään paikallisia ja niiden alkuperän pitää olla tunnettu. Valmistus on tehty käsityömäisten periaatteiden mukaan.
Raaka-aineet jalostetaan huolella, pienissä erissä, usein omalla tilalla. Tuotteet ovat ainutlaatuisia, joissa on paljon makua. Artesaaniruoalle on ominaista ihmisen kädenjälki ja taito koko tuotantoketjussa.
Kilpailun järjesti Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset yhdessä ProAgria Etelä-Suomen ja Suomen Artesaaniruoan kanssa. Ensi vuonna kilpailu järjestetään Rovaniemellä.