Hyppää sisältöön

Sota vei viljelijän rintamalle

Kiovalaisen marjanviljelijän Yaroslav Mochun työt vaihtuivat oman isänmaan puolustamiseen.

Nyt pitäisi olla ukrainalaisen marjanviljelijän kesän kukkein aika. Sato kypsyy, marjat kasvavat, pölyttäjät pörräävät. Tilanne on Ukrainassa kuitenkin kaikkea muuta. Ukrainalainen marjanviljelijä Yaroslav Mochun jakaa aikansa sotien ja viljellen. Mikään ei kuitenkaan merkitse niin paljon kuin perhe ja muut läheiset, jotka ovat mielessä jatkuvasti.

”Olen itse kunnossa, mutta tällä hetkellä armeijassa. Useimmat ystäväni ovat myös aseissa puolustamassa maata”, hän kuvailee tilannetta.

Nyt maa on kaiken etusijalla. ”Jokainen, joka ei ole armeijassa, auttaa jollain tavoin.”

Siellä missä Ukrainassa on mahdollista, maatilojen työt ovat jatkuneet. ”Meidän tilallamme Kiovassa viljellään mansikkaa ja pensasmustikkaa. Maatila on edelleen kunnossa”, Yaroslav kuvailee.

Tilan työt jatkuvat

Viljelijän mukaan sesonki etenee niin normaalisti kuin mahdollista tässä tilanteessa. ”Meillä on riittävästi tuotantopanoksia ja työvoimaa. Suurin haasteemme on pitää vihamielisyys poissa alueelta.”

Viljelijä ei kykene sanoin kuvailemaan niiden perheiden tilannetta, jotka ovat menettäneet sodassa läheisiään. ”Heidän elämänsä, heidän maatilojensa ja yritysten toimiminen on vaikeampaa kuin mikään.”

LUE KOKO JUTTU NUMEROSTA 4-5/2022.

Yaroslav Mochun voi vain haaveilla edellisistä kesistä. Venäjän hyökkäys Ukrainaan vei isännän rintamalle, vaikka tilan työt jatkuvatkin.

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa

Tilaa Koti ja maaseutu!

Lehti täynnä elämänmakuisia tarinoita, maaseudun iloa, maisemaa ja yrittäjyyttä. Tilaa heti itselle tai ystävälle.

Tilaa lehti

Lukijakilpailu

Osallistu Koti ja maaseutu -lehden lukijakilpailuun ja voita palkintoja!

Osallistu kilpailuun