Hyppää sisältöön

Siivouskaappiakin saa tuunata

Siivouskaapista siivous yleensä alkaa. Olisiko aika tarkistaa, onko siivouskaappisi toimiva, ergonominen ja oikeassa paikassaan?

Kun ammattijärjestäjä Johanna Polamolta kysyy, millaisia ongelmia suomalaisten siivouskaapeista löytyy, kaksi asiaa nousee heti esiin. ”Ensinnäkin, siivouskaapeissa on aivan ylenpalttisesti tavaraa ja turhia pesuaineita. Mainonta antaa aivan väärän kuvan siitä, mitä kaikkea siivoukseen tarvitsisimme”, Polamo kertoo. Hän on nähnyt lukuisia siivouskaappeja yrityksensä Taikurin apulaisen työkeikoilla.

Toinen ongelma on, että ihmiset hyväksyvät siivouskaappinsa liian helposti sellaisena, kuin se on asuntoon alun perin laitettu. ”Vaikka kaappi ei täyttäisi perheen tarpeita, siihen ei tehdä muutoksia tai uudelleenjärjestelyä.”

Ammattijärjestäjä antaakin siivouskaapeille tuunausluvan. Järjestele, vaihda paikkaa, rakenna. Esimerkkinä hän vinkkaa monen siivouskaapin sisällä olevasta muovisesta lääke -ja avainkaapista. ”Monesti sillä ei tee yhtään mitään. Ota se silloin pois”, hän rohkaisee.

Ergonomia kuntoon

Kaapin uudelleenjärjestelyssä turvallisuus ja ergonomia ovat ensisijaisia asioita. ”Mieti, mitä tavaroita käytät eniten ja laita ne helpoiten saataville. Nostelulle paras korkeus on vyötärön ja pään korkeudella.”

Ylimmälle hyllylle kannattaa laittaa vain asiat, joita käyttää todella harvoin. ”Jakkaralla kiipeily tuo aina lisäriskejä”, ammattijärjestäjä sanoo. Mieti siivouskaapin järjestys niin, muut esineet tai pesuaineet eivät kaatuisi, että kun otat kaapista jotain. Kaapin lattialla kannattaa olla mahdollisimman vähän tavaraa. Tähän löytyy helposti apua. ”Käytä rohkeasti koukkuja ja pidikkeitä.”

Pienellä naulakolla saa jo monta asiaa riippumaan seinille. Seinät tarjoavat kätevää lisätilaa ahtaaseen kaappiin. Koukkuja on helppo ripustaa esimerkiksi kaksipuoleiselle teipillä.

Rohkea inventaario

Monella siivouskaappiin kertyy mitä erilaisempia pesuaineita. Oma kemikaalinsa löytyy niin ikkunoille, liedelle, uunille, lattialle – jopa kattokruunulle.

Kertyneistä pesuaineista voi olla vaikea luopua, ja onhan niihin rahaakin laitettu. ”Tee rohkea inventaario. Ota kaikki aineet esiin ja käy ne läpi. Luovu rohkeasti niistä, joita et käytä.”

Vanhentuneet pesuaineet eivät ole tehokkaita, eikä niitä kannata käyttää. ”Siivousaineet eivät säily hamaan tappiin asti. Uusia, etenkin vahvoja aineita kannattaa hankkia älyttömän harkiten. ”

”Moneen likaan käy tavallinen astianpesuaine.”

Kerralla kuntoon

Jos nyt tuntuu, että oman siivouskaapin sisus on ehkä lähtenyt käsistä, kannattaa aloittaa alusta. Tyhjennä kaappi ja ota kaikki tavarat esille. Mieti huolella, mitä tavaraa oikeasti tarvitset? Mitä et tarvitse, laita kiertoon tai hävitä. ”Käy kaappi kriittisesti läpi. Sitä ei tarvitse hävetä.”

Kun kaappi on tyhjä, voit myös miettiä, millaisen haluaisit sen olevan. Vaikka kaappi on usein kalusteisiin rakennettu, voit myös vaihtaa siivouskaapin paikkaa. Jos siivouskaappisi sijaitsee eteisessä, mutta haluaisitkin sen tilan koiran tarvikkeille tai urheilukamoille, vaihda paikkaa jonkun muun kaapin kanssa ”Tarvitaan hiukan siviilirohkeutta tehdä oma valinta.”

Jos siivouskaappi tuntuu ahtaalta, voi myös miettiä, sopisiko osa tavaroista muualle. Esimerkiksi wc-tilojen puhdistukseen tarvittaville aineille voi olla parempi paikka kylpyhuoneessa. Imuri tai silitysrautakin voi löytää uuden, toimivamman paikan kodista. Johanna Polamo myös muistuttaa, ettei mikään estä tuunaamasta siivouskaappia oman näköiseksi. ”Jos värikoodit inspiroivat siivoamaan, anna mennä.”

Kun kerralla laittaa siivouskaapin kuntoon, sitä ei tarvitse huoltaa. ”Ylläpidon tarve poistuu. Rohkeutta siivota siivouskaapista liiat ja käyttämättömät aineet pois.”

Johannan nopeat vinkit siivouskaapin ylläpitoon:

  • Astianpesuaineella pääsee perussiivouksessa pitkälle. Siivouskaapissa kannattaakin pitää vain paria perusainetta. Säilytä ne umpinaisessa astiassa, jotta kaappiin ei tule turhia vuotoja.
  • Mikrokuituliina on siivouskaapin ykköstuote. Niitä tarvitaan vain muutama. Pese liinat heti käytön jälkeen 60 asteessa muun pyykin kanssa. Älä ikinä laita likaista liinaa takaisin kaappiin.
  • Satsaa siivousvarteen, johon saat useamman vaihtopään. Turha olla monia varsia kaapissa kaatuilemassa. Mattopiiskan ja muita tavaroita voi laittaa vaikkapa koukkuihin roikkumaan.
  • Imuri ja silitysrauta voivat olla siivouskaapissa tai muualla. Tärkeintä on, että järjestys toimii juuri omassa taloudessa.
Parilla mikrokuituliinalla perussiivooja pääsee pitkälle.

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa

Tilaa Koti ja maaseutu!

Lehti täynnä elämänmakuisia tarinoita, maaseudun iloa, maisemaa ja yrittäjyyttä. Tilaa heti itselle tai ystävälle.

Tilaa lehti

Lukijakilpailu

Osallistu Koti ja maaseutu -lehden lukijakilpailuun ja voita palkintoja!

Osallistu kilpailuun