Yllätä itsesi ja ystäväsi käyttämällä padassa lihan sijasta tempeä, vinkkaa näyttelijä Satu Silvo. Tempe on palkokasveista valmistettu, fermentoitu kiinteä kasvisproteiini. Tempen pähkinäinen maku ja runsas purutuntuma saattavat vaatia hiukan totuttelua, mutta pian se on herkku, jota haluat ”usein mutta paljon”!
4 annosta
- 1 pkt (250 g) herne- tai härkäpaputempeä
- 1 sipuli
- 4 valkosipulinkynttä
- 1 sellerinvarsi
- 2 porkkanaa
- 1 rasia herkkusieniä
- 100 g hillosipuleita
- loraus oliiviöljyä
- 2 oksaa tuoretta rosmariinia
- 2 oksaa tuoretta timjamia
- 3 laakerinlehteä
- ½ tl merisuolaa
- rouhittua mustapippuria
- 2 tl vaahterasiirappia
- 2 rkl tomaattipyreetä
- 2 dl punaviiniä
- 4 dl vettä
- 1 kasvisliemikuutio
- tuoretta lehtipersiljaa
- Kuutioi tempe. Kuumenna tilkka oliiviöljyä pannulla ja paista tempekuutioita, kunnes ne saavat rapean pinnan.
- Hienonna sipuli ja valkosipuli. Viipaloi sellerinvarsi ja paloittele kuoritut porkkanat suupalan kokoisiksi. Viipaloi herkkusienet. Kuumenna loraus oliiviöljyä kattilassa ja ruskista herkkusieniä, kunnes ne saavat kauniin ruskettuneen pinnan. Laske lämpöä ja lisää sipuli, valkosipuli ja selleri. Kuullota hetki. Lisää porkkanat ja kuullota hetki lisää.
- Lisää loput ainekset kattilaan tempeä lukuun ottamatta. Keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes porkkanat ovat pehmeitä.
- Lisää tempekuutiot pataan ja keitä vielä 10–15 minuuttia, jotta tempekuutiot imevät itseensä makua. Lisää lopuksi hienonnettu lehtipersilja. Tarjoa pata esimerkiksi perunamuussin tai keitetyn hirssin kera.