Hyppää sisältöön

Puun kesyttäjä

Jämsäläinen Susanna Rautasaari selätti pelkonsa moottorisahaa kohtaan. Nyt hän veistää ammatikseen eläinhahmoja, joiden ilmeikkyys ihastuttaa. Tilauskirja on täynnä pitkälle tulevaisuuteen.

Viime kesä helteineen oli Susanna Rautasaarelle kiireinen. Moottorisahaveistäjän teoksia oli esillä Konnevedellä ja Jämsässä, ja teosten valmistaminen ja näyttelyiden kokoaminen vei paljon aikaa.

Vastaanotto jännitti itsensä introvertiksi määrittelevää naista. Turhaan: palaute oli positiivista ja lähes kaikki teokset varattiin jo etukäteen.  

Rautasaaren puuveistokset esittävät useimmiten eläimiä. Toisin kuin moottorisahaveistokset yleensä, ne on väritetty ja viimeistelty hyvin hienopiirteisiksi. Susanna löytää puusta enemmän eläintä kuin pelkän hahmon: hevosen asento kuvastaa sen tunnetilaa, koiran ilme kertoo persoonasta.

”Teen noin 70 prosenttia moottorisahalla ja loput pienemmillä työkaluilla. Ajattelen, että ei ole niin väliä, miten veistos on tehty, kunhan lopputulos on se, mitä halutaan”, hän taustoittaa.

Veistäjä tekee myös pyrografiateoksia eli polttopiirustuksia, jotka paljastavat hänet erittäin lahjakkaaksi piirtäjäksi. Puualustalle polttokynällä työstetyt kuvat ovat taidokkaita ja herkkiä.

Äidin jalanjäljissä

Kahden lapsen äiti löysi moottorisahasta ammatin vahingossa. Susanna kaipasi omaa tekemistä, kun nuorempi lapsista oli ohittanut vaativimman vauvaiän. Harvinaisen harrastuksen pariin opasti oma äiti Eine Rautasaari, joka myös elättää itsensä moottorisahaveistäjänä.

”Äiti opetti sahan käytön alkeet ja näytti, miten sitä ajetaan turvallisesti. Ilman häntä tuskin olisin moottorisahaveistäjä ainakaan tässä volyymissa. Ei olisi tullut mieleenkään, että sillä voi ansaita elantonsa.”

Kun omaksi iloksi veistetyille teoksille löytyi kysyntää, Susanna Rautasaari perusti kolme vuotta sitten yrityksen ja ryhtyi sahaamaan tosissaan. Hän on ollut elämänsä varrella monissa työpaikoissa, mutta sahan varressa tekeminen tuntuu enemmän omalta kuin mikään muu. 

”Minulla on aina ollut iso kynnys koneisiin. Mutta huomasin, että veistäminen on tosi kivaa, kun pääsi yli vahingoittumisen pelosta. Pidän arvossa myös monia elämänlaadullisia juttuja, joita voin nyt yrittäjänä tehdä. Saan esimerkiksi olla kotona, kun lapset ovat vielä pieniä ja tarvitsevat äitiä.”

Eläimet lähellä sydäntä

Mieluisimpia veistosaiheita ovat eläimet, ja niitä esittäviä veistoksia Susannalta myös tilataan eniten. Eläimet ovat osa arkea muutenkin, sillä miehen ja muksujen lisäksi kotona asustaa lauma nelijalkaisia: kani, hevonen, koira ja kissa.

”Eläimet ovat olleet minulle tosi tärkeitä pienestä pitäen. Koen niiden kanssa suurta yhteenkuuluvuutta”, hän perustelee. 

Ensi kesäksi Rautasaarelta on tilattu realistisen kokoinen seisova puuhevonen, ja edessä oleva suururakka innostaa naista silminnähden. ”Sellaisen olen aina halunnut tehdä”, hän iloitsee.

Susanna Rautasaari saa eläimistä voimaa. Vieressä koira Zero kuin patsas.

”Eläimet ovat olleet minulle tosi tärkeitä pienestä pitäen. Koen niiden kanssa suurta yhteenkuuluvuutta.”

KUINKA SUSANNA KESYTTÄÄ VALTAVAN PUUN UPEAKSI ELÄINHAHMOKSI? LUE KOKO JUTTU NUMEROSTA 2/2022.

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa

Tilaa Koti ja maaseutu!

Lehti täynnä elämänmakuisia tarinoita, maaseudun iloa, maisemaa ja yrittäjyyttä. Tilaa heti itselle tai ystävälle.

Tilaa lehti

Lukijakilpailu

Osallistu Koti ja maaseutu -lehden lukijakilpailuun ja voita palkintoja!

Osallistu kilpailuun