Kaupoissa yleisesti myynnissä olevat nimettömät orkideat ovat kotikasvattajille jalostettuja, trooppisia kasveja. Kasvisuvun suomalainen nimi on perhoskämmekkä. Se on yksi helppohoitoisimmista orkideoista.
Lajirikkaudeltaan kasvimaailman toiseksi suurin heimo on kämmekkäkasvit (Orchidaceae). Se on moninainen kasvisuku. Siihen kuuluu lähes tuhat sukua ja lajeja niissä on varmistettu yli 27 000. Kämmekkäkasveja kutsutaan yleisesti orkideoiksi.
Suurin osa trooppisista orkideoista on epifyyttejä, eli ne kasvavat jonkin toisen kasvin päällä esimerkiksi kiinnittyneinä puiden oksistoihin ja koloihin. Lisäksi valtaosa elää symbioosissa mykorritsan eli sienijuurten kanssa. Orkidean kasvualustan on oltava kotikasvatuksessakin ilmava ja siksi tavallinen multa ei niille sovi.
Kämmeköitä kasvaa myös Suomessa. Luonnonvaraisia kämmekkäkasvilajeja on meillä 33. Tunnetuin niistä lienee maariankämmekkä.
Suosittu perhoskämmekkä
Kaikki orkideat eivät ole aloittelijan kasveja. Niiden hoito vaatii tietoa ja oikeanlaisia olosuhteita. Orkideat ovat kuitenkin hyvin suosittuja ja kotikasvattajille jalostettiin helppohoitoinen, useamman lajin risteymä, perhosorkidea eli perhoskämmekkä (Phalaenopsis). Niitä on myynnissä ruokakaupoissakin. Perhoskämmeköiden väri- ja kokokirjo on suuri.
Perhoskämmekkä on periaatteessa vähään tyytyvä, kiitollinen kasvi. Se viihtyy tavallisessa huoneenlämmössä, vedolta suojattuna sekä kukkii ympäri vuoden runsaasti ja pitkään.
Pitkään kukkivana ja lähes tuoksuttomana se kasvattaa suosiotaan juhlakausien kukkana. Varsinkin valkokukkaiset versiot ovat yhä suositumpia joulun viemisinä.
Juuret kertovat paljon
Kaikki kämmekät saavat ravintonsa ilmajuuriensa avulla. Perhoskämmekkää ostaessa kannattaa juuret tarkistaa. Niiden tulee olla pulleat, kirkkaan vihreät tai hopean harmaat. Pintajuuret eli ilmajuuret voivat olla hieman kurtussakin. Älä osta kasvia, jonka juuret ovat ruskeat tai mädäntyneen oloiset. Tarkista myös, että lehdet ovat kiiltävät ja napakat. Lisäksi vielä aukeamattomista nupuista voi tarkistaa kasvin voinnin. Kellastuneista ja nahistuneista nupuista voi päätellä kasvin saaneen kylmää.
Ruukun ulkopuolella kasvavia juuria ei pidä poistaa. Jos niitä tuntuu kasvavan runsaasti, saattaa kasvualustassa olla jotain vikaa. Luonnossa orkidean juuret ovat enimmäkseen paljaana, joten ne eivät viihdy kovin hyvin pimeässä ruukussa vaan pyrkivät pois. Läpinäkyvä, muovinen ruukku on hyvä. Läpinäkyvästä ruukusta voi seurata juuriston ja kasvualustan kuntoa. Lasisessa ruukussa juuristo voi kylmettyä talvella. Suojaruukkua voi käyttää, sillä se tukee kasvia ja helpottaa kastelua. Valitse kuitenkin reilusti kasvuruukkua suurempi suojaruukku, jotta juuristolle tulee valoa.
Kaupasta tuotu orkidea voi hyvin olla samassa ruukussa pari kolmekin vuotta. Kasvualusta kannattaa vaihtaa, kun se alkaa selvästi maatua. Älä kuitenkaan vaihda kukkivan kasvin kasvualustaa.
Kasvualustan pitää olla ilmava, muuten juuret mätänevät. Multa ei ole sopivaa. Kaupoissa myytävä orkideamulta ei ole multaa, vaan se on vettä läpäisevä ja ilmava puunkuorihakkeesta tehty karkea erikoiskasvualusta. Seoksen sisältö vaihtelee valmistajan mukaan. Se voi sisältää myös esimerkiksi sammalta, biohiiltä ja erilaisia ravinteita.
Varovaista kastelua
Perhoskämmekkä viihtyy hyvin huoneenlämmössä, mieluiten runsaassa hajavalossa. Suoralta auringonpaisteelta se kannattaa suojata. Kesällä aurinkoinen eteläikkuna on sille huono paikka. Kukkiva kasvi ei pidä tarpeettomasta siirtelystä. Se voi tiputtaa kukkansa tai viivästyttää uutta kukintaa. Runsaasti etyleeniä erittävät hedelmät, esimerkiksi omenat ja banaanit, kannattaa sijoittaa perhoskämmekästä kauemmaksi. Kämmekät eivät myöskään viihdy suolalamppujen tai joulukuusen lähistöllä.
Kastelun kanssa kannattaa varovainen. Perhoskämmekkä on kotoisin trooppisilta alueilta ja tottunut niin pitkiin kuiviin jaksoihin kuin runsaaseen sateeseen. Perhoskämmekän kannattaa antaa kuivua täysin kastelukertojen välillä ja antaa sille vain toisinaan reilusti vettä. Jos upotat ruukkua veteen, varo ettei lehtihankoihin joudu vettä. Varsinkin pimeimpinä talvikuukausina se helposti mädättää koko kasvin. Perhoskämmekkä kestää melko hyvin kuivuutta, koska se pystyy varastoimaan hieman vettä juuriinsa. Kuiva juuri on hopean harmaa aavistuksen kurttuinen. Itseensä vettä imenyt juuri on kirkkaan vihreä ja pullea. Kastele uudestaan vasta, kun juuri alkaa hopeoitua.
Kukkivaa kasvia ei tarvitse lannoittaa. Lannoitetta kannattaa antaa kasvuvaiheessa, kun uusia lehtiä ja kukkavarsi nuppuineen alkaa muodostua. Lannoitteen on hyvä olla mietoa. Liika lannoitus näkyy lehtien epämuodostumina tai kärkien ruskettumina.
Kukkivan kasvin kukkanupuista näkee hyvin sen voinnin. Jos nuput kellastuvat ja nahistuvat, kasvi on saanut kylmää, sillä on liian vähän valoa tai sitä on kasteltu liian vähän tai liikaa. Tarkista ruukku ja kasvualustan kunto ja varmista, ettei ikkunasta vedä, jos kämmekkäsi on ikkunalaudalla.
Liian vähästä valosta kertovat myös pitkät, kapeat lehdet.
Älä heitä kukkinutta pois
Kukkinutta perhoskämmekkää ei kannata heittää pois. Perhoskämmekän saa kukkimaan uudelleen. Yleensä loppuun kukkinut kukkavarsi kuivuu. Silloin sen voi leikata pois. Anna kasvin levätä, kastele niukasti ja unohda lannoitus. Lepokauden tarpeen voi lukea myös juurista. Kun juurien kärjet alkavat kuivua ja kuihtua, on aktiivinen kasvu loppumassa.
Toisinaan kukkavarsi ei kuivu vaan se saattaa jäädä vihreäksi. Ja, jos varren päässä näkyy silmuja, ne saattavat kehittyä uusiksi nupuiksi.
Joskus kukkavarteen kasvaa pieni orkidean alku eli keiki. Sen voi irrottaa varovasti, kun sen juuret ovat sormenmittaiset ja istuttaa omaan ruukkuun. Tai keikin voi jättää emokasviin.
Askel vaativampiin
Jos perhoskämmeköiden jälkeen kiinnostus orkideoihin kasvaa, kannattaa perehtyä eri sukuisiin orkideoihin ja niiden vaatimiin kasvuolosuhteisiin. Kukkakaupoista tai puutarhamyymälöistä voi kysellä muita, vaativampia orkideasuvun edustajia. Kunhan otat huomioon, että menestyäkseen ne tarvitsevat juuri oikeanlaiset olosuhteet. Selvitä kiinnostavan orkideasuvun hoito-ohjeet joko myyjältä, kirjoista tai internetistä. Hoito vaihtelee suuresti eri sukujen välillä, joten mitään yleispätevää orkidean hoito-ohjetta on mahdotonta antaa. Kasvin lisäksi saatat tarvita lisävarusteita. Moni kasvattaa orkideaa lasikossa, esimerkiksi terrarriossa ja käyttää talvella lisävaloja.
Monen orkideaharrastajan mielestä orkidean kasvatuksessa tärkeintä on kärsivällisyys. Suurimman osan vuotta orkideat valmistautuvat kasvuun ja kukintaan eikä siltikään voi olla varma, että kukinta onnistuu. Useimmat harrastajat kertovat riemuitsevansa haastavan lajin uudesta lehdestäkin. Lisäksi täytyy olla hieman kiinnostunut tekniikasta. Kasvien viihtymistä ja menestymistä parantavat erilaiset kastelujärjestelmät, valot ja tuulettimet orkidean kasvupaikalla esimerkiksi terraariossa.
Jos orkideat vievät sydämen, saat lisätietoa ja vertaistukea esimerkiksi Suomen orkideayhdistyksestä. www.suomenorkideayhdistys.fi