Hyppää sisältöön

Paikallinen ruoka kruunaa matkan

Kiinnostavia ravintoloita, tilavierailuja ja tutustumista torien tarjontaan. Matkakohteen kulttuuri ja elämäntapa tulevat tutuiksi ruokaelämysten kautta. Ruokamatkailua voi harrastaa ulkomailla ja Suomessa.

Suomalaiset tekevät vuosittain ulkomaille yli kaksi miljoonaa vapaa-ajan matkaa. Yksi asia yhdistää kaikkia Suomesta muihin maihin suuntautuvia reissuja: jokainen matkailija syö matkansa aikana.

”Ruoalla on suuri merkitys osana matkailukokemusta. Jopa 80 prosenttia matkailijoista tutkii ennakkoon kohteen ruokatarjontaa”, kertoo ruokamatkailun kehittäjä ja projektipäällikkö Kristiina Havas Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta.  

Havaksen mukaan matkailijat haluavat yhä enemmän kokea matkakohteen paikallista elämäntapaa myös ruokaelämysten kautta. Ruoka on elämys, joka tarjoaa väylän tutustua paikallisiin tapoihin, kulttuuriin ja historiaan. Paikallinen ruokakulttuuri ja tarjolla olevat ruokaelämykset voivat olla isossa roolissa vaikuttamassa matkakohteen valintaan. Ruokamatkailu on maailmanlaajuisesti yksi matkailussa eniten kasvavista trendeistä.

”Ruoka on matkalla paljon muutakin kuin ravintolassa ruokailua. Se voi olla kotiruokailua, katuruokaa, ruoan tekemistä ohjatusti, luonnonantimien keräilyä, ruokamatkailureittejä ja erilaisia tapahtumia. Se voi olla toreihin, kauppahalleihin, leipomoihin, juustoloihin, viinitiloihin, tislaamoihin ja pienpanimoihin tutustumista.”

Inspiroidu ennen matkaa

Havas kannustaa matkailijoita tutustumaan paikalliseen ruokatarjontaan mahdollisimman monipuolisesti. Hän itse aloittaa paikalliseen ruokakulttuuriin tutustumisen usein torilla, kauppahallissa tai tavallisessa ruokakaupassa.

”On aina ihana päästä tutkimaan erilaisia raaka-aineita ja ruokatarjontaa”, Havas sanoo.

Matkakohteen ruokatarjonnasta ja ruokamatkailuun liittyvistä mahdollisuuksista saa todennäköisesti enemmän iloa irti, kun niistä etsii tietoa jo ennen matkaa. Tietoa on helppo lähteä hakemaan paikallisten matkailuorganisaatioiden sivuilta. Esimerkiksi Kreikassa sellainen on Visit Greece ja Italiassa Visit Italy. Muidenkin maiden vastaavia sivustoja löytyy helposti Visit-etuliitteen avulla.

Vinkkejä kiinnostavista ruokakohteista ja suosituksia hyvistä ravintoloista kannattaa etsiä myös ruoka- ja matkailuaiheisista blogeista sekä TripAdvisor-matkailusivustolta, josta löytyy kävijöiden kirjoittamia ravintolasuosituksia kaikkialta maailmasta. 

Tarinat ja tekijät kiinnostavat

Kristiina Havaksen mukaan vastuullisuus on noussut tärkeäksi teemaksi myös matkailussa. Ruokamatkailussa se tarkoittaa muun muassa paikallisia raaka-aineita ja läpinäkyvyyttä toiminnassa. Henkilöt ja tarinat ruoan takana kiinnostavat.

”Ruokaan liittyvät tarinat ovat tärkeitä, sillä ne vaikuttavat tunteisiin. Tarinat tekevät tuotteesta ja kohteesta kiinnostavan ja mieleenpainuvan.”

Jos matkakohteessa on mahdollisuus osallistua ruoanlaittoon paikallisen oppaan tai asiantuntijan johdolla, se kannattaa. Yhdessä tekemällä ja tarinoimalla ruoasta saa takuuvarmasti elämyksen, joka jää pitkäksi ajaksi mieleen. Tekijöihin ruoka- ja juomatuotteen takana voi päästä tutustumaan myös tilavierailuilla. Tietoa kiinnostavista kohteista voi kysellä esimerkiksi matkakohteen matkailuneuvonnasta.

Ruokamieltymykset monipuolistuvat

Parhaimmillaan matkalla koetut ruokaelämykset monipuolistavat omia ruokamieltymyksiä ja -tottumuksia. Matkalla tulee usein maistettua uusia ruokalajeja ja kokeiltua vieraampia raaka-aineita, jotka eivät ole olleet osa arkisia tottumuksia. Kiinnostavat uudet elämykset voivat innostaa kokeiluihin ja kokkailuihin myös kotona.

”Paikallisia ruokatuotteita voi ostaa tuliaisina kotiinkin”, Havas muistuttaa.

Esimerkiksi makeiset, suklaa, leipä, keksit, mausteet ja pastat ovat elintarvikkeita, joita saa tuoda ulkomailta omaan tai lähipiirin käyttöön yleensä rajoituksetta.

Tuoreita hedelmiä, marjoja, vihanneksia, yrttejä, juureksia ja ruokasieniä saa tuoda muista EU-maista Suomeen ilman rajoituksia, mutta tuonti EU:n ulkopuolelta on rajoitettua. On hyvä huomioida, että liha- ja maitotuotteita ei saa tuoda Suomeen lainkaan EU:n ulkopuolisista maista. Sianliha- ja villisianlihatuotteiden tuontia on rajoitettu myös monista EU-maista.

Ruokamatkailua myös Suomessa

Eri puolilla Suomea on kiinnostavaa paikallista ruokatarjontaa, johon kannattaa tutustua kotimaassa matkaillessa. Rikas alueellinen ruokakulttuuri on yksi suomalaisen ruokamatkailun vahvuuksista.  

Ideoita ja inspiraatiota kotimaan ruokaelämyksiin voi etsiä esimerkiksi eri paikkakuntien omilta matkailusivustoilta (esim. Visit Turku, Visit Savonlinna). Suomalaisen ruokamatkailun edistämishanke Hungry for Finland on suunnitellut Suomeen myös alueellisia ruokamatkailureittejä, joita löytyy tällä hetkellä Etelä-Suomen, Turun ja Lapin suunnalta.  

Ulkomaiset torit ja markkinat avartavat usein matkailijan omaa ruokamaailmaa.

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa

Tilaa Koti ja maaseutu!

Lehti täynnä elämänmakuisia tarinoita, maaseudun iloa, maisemaa ja yrittäjyyttä. Tilaa heti itselle tai ystävälle.

Tilaa lehti

Lukijakilpailu

Osallistu Koti ja maaseutu -lehden lukijakilpailuun ja voita palkintoja!

Osallistu kilpailuun