2 isoa pitsaa
Taikina
5 dl 00-tyypin vehnäjauhoja
15 g kuivattua hapanjuurta
2 dl vettä
0,5 tl sokeria
1 tl suolaa
Täyte
2 päärynää
100 g vuohenjuustoa
3 rkl ranskankermaa
pinjansiemeniä
rucolaa
(vaahterasiirappia)
(ilmakuivattua kinkkua tms.)
- Valmista pitsataikina. Siivilöi jauhot kulhoon ja sekoita joukkoon hapanjuuri. Lisää sokeri, vesi ja suola.
- Vaivaa taikinaa yleiskoneessa tai sähkövatkaimella taikinakoukuilla noin 5 minuuttia keskinopeudella.
- Peitä kulho kelmulla ja nosta taikina jääkaappiin tekeytymään yön yli.
- Ota taikina huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen pitsan paistoa.
- Laita uuni tai pitsauuni lämpenemään 250 asteeseen. Voit myös paistaa pitsat leivinuunissa. Tavalliseen sähköuuniin voi laittaa pitsakiven tai tyhjän pellin lämpenemään samaan aikaan, kun laitat uunin päälle.
- Jaa taikina kahteen osaan. Muotoile taikinoista pyöreät pallot jauhotetulla pöydällä. Kun molemmat pallot on muotoiltu, anna pallojen levätä noin kymmenen minuutin ajan.
- Siirrä taikinapallot molemmat omille leivinpapereille, mikäli käytät sähkö- tai leivinuunia. Pitsauuniin ei tarvitse leivinpaperia. Muotoile palloista pyöreät pitsat käsin tai kaulinta apuna käyttäen. Taikina saa olla ohut.
- Leikkaa päärynät ohuiksi viipaleiksi. Viipaloi myös vuohenjuusto.
- Levitä pohjalle ranskankerma. Laita päärynäviipaleet pitsojen päälle. Viimeistele lopuksi vuohenjuustolla.
- Paista pitsat sähkö- tai leivinuunissa esilämmitetyn pitsakiven tai leivinpaperin päällä tai pitsauunissa ilman leivinpaperia. Paistoaika sähkö- tai leivinuunissa on noin 8–10 minuuttia pitsaa kohti. Pitsauunissa paistoaika on noin puolet vähemmän, sillä pitsa paistuu siinä korkeammassa lämpötilassa.
- Ripottele päälle pinjansiemeniä ja rucolaa sekä pirskottele halutessasi vaahterasiirappia pinnalle. Tarjoile heti. Jos haluat pitsaan myös ilmakuivattua kinkkua, laita se pitsalle vasta kypsennyksen jälkeen.
Vinkki: Jos sinulla ei ole omaa hapanjuurta, käytä taikinaan Dr. Oetker Kuivattu hapanjuuri ja hiiva -seosta.