Hyppää sisältöön

Muista sammuttaa kesäjano

Kesällä on muistettava juoda riittävästi, sillä helle lisää nesteen tarvetta. Jos kuumuus karkottaa ruokahalun, salaatti tai smoothie voi olla sopivan keveää kesäruokaa.

Aurinko paistaa ja lämpömittarin lukema kohoaa lähes hellelukemiin, vaikka on vasta varhainen aamu. Odotettavissa on kuuma päivä, jolloin tekee mieli hakeutua varjoon vilvoittelemaan. On hiki ja tämän tästä janottaa.

”Janontunne voi olla merkki nesteen tarpeesta”, sanoo pääkaupunkiseudun johtava ravitsemusterapeutti Kirsi Englund Terveystalosta.

Englundin mukaan tarvitsemme nestettä normaalisti 1,5–2 litraa päivässä. Helteellä ja hikoillessa nesteen määrää voi olla hyvä lisätä jopa kolmeen litraan päivässä.

”Aina janontunne ei ole ihan luotettava mittari, sillä se voi tulla viiveellä. Toinen merkki, jota kannattaa seurata, on virtsan väri. Jos pissa on tummaa, on hyvä juoda enemmän. Jos se on hyvin vaaleaa, nesteen määrä on sopiva”, Englund opastaa.

Täytä juomapullo heti aamusta  

Riittävä juominen voi olla helpompi muistaa, jos heti aamusta varaa näkösälle tai jääkaappiin pullollisen tai kannullisen juotavaa, joka on tarkoitus nauttia päivän mittaan. Toinen hyvä muistivinkki on liittää juominen johonkin jo olemassa olevaan tapaan.

”Voi esimerkiksi juoda lasin vettä aina, kun käy hakemassa kahvia tai kun menee vessaan. Tapa on helpompi oppia, kun se liitetään johonkin olemassa olevaan.”

Nesteentarve ei kovin paljon poikkea eri ikäryhmien välillä, mutta riittävästä juomisesta huolehtiminen voi olla pienille lapsille tai iäkkäille ihmisille hankalampaa, Englund muistuttaa. Ikääntyminen heikentää janontunnetta, joten iäkkäitä läheisiä on kesän helteillä hyvä muistutella juomisen tärkeydestä. Pieni lapsi taas ei välttämättä huomaa leikkien ja touhujen lomassa pyytää juotavaa, joten sitä on hyvä hänelle säännöllisesti tarjota.

Raskas tekeminen vaatii juomataukoja

Säännöllinen juominen auttaa torjumaan nestehukkaa, jonka oireita ovat muun muassa pääsärky, väsymys, yleinen huonovointisuus ja nuutunut olo. Erityisen tarkkana juomisen kanssa pitää olla, jos kuumana kesäpäivänä tekee jotakin fyysisesti rasittavaa. Jos asiaan on mahdollista vaikuttaa, mitään kovin kuormittavaa puuhaa ei kannata hellepäiviin varata. Kattoremontti tai maatilan heinätyöt voivat kuitenkin osua kesän kuumimmalle viikolle. Silloin on hyvä tauottaa työtä ja hakeutua varjoon aina, kun mahdollista.

”Juomataukoja pitäisi olla tasaisesti pitkin päivää, sillä suorituskyky laskee jo pienessäkin nestehukassa. Huono tapa on rehkiä päivä ja tankata nestettä vasta illalla.”


LUE KOKO JUTTU KOTI JA MAASEUTU -LEHDESTÄ 4-5/2022

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa

Tilaa Koti ja maaseutu!

Lehti täynnä elämänmakuisia tarinoita, maaseudun iloa, maisemaa ja yrittäjyyttä. Tilaa heti itselle tai ystävälle.

Tilaa lehti

Lukijakilpailu

Osallistu Koti ja maaseutu -lehden lukijakilpailuun ja voita palkintoja!

Osallistu kilpailuun