Lohi, majava ja peura. Niistä koostui ennen Kittilän metsälappalaisten ja -saamelaisten elinkeino. Tänä päivänä Armi Haapamäen suku nostaa suvun vesistä Kittilän Siitosessa haukea.
”Miun sukuhan on asunu iät ja ajat täällä. Ensimmäinen voudin verokirjaan merkitty on vuodelta 1558.”
Metsäsaamelaisuus on Armin identiteetin ydin. Se on ylpeyttä omista juurista ja kulttuurista. ”Olen kasvanut vanhempien opettamana ja kannustamana metsäsaamelaiseksi. Vanhemmat kokivat suomalaisen sulauttamispolitiikan, mutta säilyttivät oman kulttuurin.”
Metsästä mielenrauha ja minuus
”Miun pittää joka päivä päästä luonthon.”
Jo pikkulapsena Armi oli koko ajan metsässä perheen lehmien seurana. Nukahtikin monesti kuusen juurelle. Isän kanssa hän oppi metsästämään, käsittelemään riistan ja pärjäämään luonnossa.
”Kaikki, mitä luonnosta saa, kerään ja käytän. Mutta isä opetti, että luonnosta otetaan vain välttämätön.”
Pohjoinen Suomi vaatii sopeutumista. ”Me metsäsaamelaiset olemme asuneet ja saaneet elantomme keräilytaloutena. Nyt se on mahdollista vain osin. Monella poronhoitajallakin on toinen ammatti. Kulttuuri on muuttunut, mutta koitetaan pitää perinteistä kiinni.”
Tehostetulla maataloudellakin on Armin mukaan oma roolinsa. ”Se riippuu, kuinka tehokas se on. Mutta kyllä meidän pitäisi pitää kotimainen maatalous ja omavarainen ruoka, jos tulee joku katastrofi.”
Kulttuurin elvytystä ja historian tuulia
Armi on ollut mukana myös perustamassa uudestaan 1500-luvun Lapinkyliä. Voimanainen oli itse Kittilän Lapinkylässä varapuheenjohtajana.
”Me perustimme myös Suomen alkuperäisten saamelaisten Ry:n ja Lapinkylien Parlamentin hoitamaan perinnettämme ja kaikkea siihen liittyvää. Kieltä on myös elvytetty. Meillä on ollut oma lapinkieli täällä Kittilässäkin.”
Metsäsaamelaiset elävät ratkaisun hetkiä. ”Lähivuosina ratkeaa, saammeko säilyttää kulttuuria.”
Totuuskomissiosta huolimatta asema on vaakalaudalla. ”Siellä halutaan yhdelle tietylle ryhmittymälle kaikki valta.”
Silti Armissa elää usko järjen voittoon. ”Minun isä sano minulle: Tulee aika, että meidät kyseenalaistetaan, mutta sie tuut näkemään sen ajan, että meidät hyväksytään.”
”Minun mielestäni nuorissa on tulevaisuus. Heille meidän pitää siirtää tieto. Kulttuuri kuolee, jos se ei siirry seuraavaan sukupolveen.”
Armi Haapamäki
LUE KOKO JUTTU LEHDESTÄ 3/2022.