Hyppää sisältöön

Luo lapselle joustava ruokasuhde

Ei pidä lannistua, jos uusi ruoka ei heti lapselle maistu. Siihen tottuminen voi vaatia useita maistelukertoja. Kaikesta ei tarvitsekaan tykätä, mutta on hyvä, jos kaikenlaisia ruokia uskaltaa ainakin maistaa.

Lapsuus on uusien taitojen ja tottumusten opettelun aikaa. Pieni ottaa isosta mallia – myös ruokatottumuksissa. Perheen aikuiset voivat omalla esimerkillään vaikuttaa paljon siihen, millainen suhde ruokaan ja syömiseen lapselle kehittyy.

”Tärkeintä olisi, että lapsi omaksuisi terveellisen ruokavalion peruspilarit ja oppisi joustavan tavan suhtautua ruokaan”, sanoo tutkijatohtori ja yliopistonlehtori Henna Vepsäläinen Helsingin yliopistosta.

Lapsuudessa opituilla ruokatottumuksilla on elämänmittaisen terveyden kannalta suuri merkitys: isot linjat kantavat aikuisuuteen saakka. Kodin ruokaympäristö on vahvasti yhteydessä lapsen ravitsemukseen. Mitä enemmän esimerkiksi kasviksia ja hedelmiä on saatavilla, sitä enemmän lapsi niitä syö. Kun jo pienestä pitäen tottuu monipuoliseen kasvisten käyttöön, niitä todennäköisesti tykkää syödä vielä aikuisenakin.

”Aikuisten tehtävänä on päättää, mitä ruokia kotona on saatavilla. Lapsi päättää, minkä verran hän haluaa ja jaksaa niitä syödä.”

Lapsenlapset mukana ruoanlaitossa

Helsinkiläinen Pirjo Toikkanen järjestää usein yhteistä ruokapuuhaa lastenlastensa kanssa. 11-vuotias Eero on jo kokenut ruoanlaittaja, mutta myös 2-vuotias Leo touhuaa keittiössä mielellään.

”Pieni lapsi on luonnostaan utelias ja kiinnostunut kaikesta. Kun itse on innostunut ruoasta, se välittyy aikuisesta lapseen. Oleellista on, miten aikuinen suhtautuu ruokaan, sillä lapsi oppii aikuiselta”, Pirjo sanoo.

Pitkän uran ruokatoimittajana tehnyt Pirjo tunnetaan myös Rouva Kasviksena. Työhuoneen seinällä oleva kasvisten sukupuu kiehtoo kovasti lapsenlapsia. Kummatkin pojat syövät mielellään monenlaisia kasviksia.

”Pienillä ideoilla saa lapsen innostumaan. Kun ruoalla on kiva nimi, se maistuu. Vihreä parsakaali on kesäpuu ja valkoinen kukkakaali talvipuu. Myös paprikajunan rakentaminen kiehtoo ja kiinnostaa.”

LUE KOKO JUTTU KOTI JA MAASEUTU -LEHDESTÄ 3/2022.

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa

Tilaa Koti ja maaseutu!

Lehti täynnä elämänmakuisia tarinoita, maaseudun iloa, maisemaa ja yrittäjyyttä. Tilaa heti itselle tai ystävälle.

Tilaa lehti

Lukijakilpailu

Osallistu Koti ja maaseutu -lehden lukijakilpailuun ja voita palkintoja!

Osallistu kilpailuun