Lähes kadonnut inarinsaamelainen lauluperinne, livđe, on kokemassa elpymistä. Anna Morottaja on yksi merkittävimmistä voimista alkuvoimaisen musiikin palauttamisessa.
Viime vuoden alussa julkaistiin maailman ensimmäinen inarinsaamenkielinen livđe-levy. Se oli inarilaisen Anna Morottajan esikoislevy.
Livđe on perinteistä inarinsaamelaista laulua. Siinä laulu ei kerro jostakin, vaan on olemassa jokin, jota ilmaistaan laulun kautta. Se on kuin melodinen muotokuva. Toisin kuin livđen, moni tuntee joikun. Jos joiku tai luohti on pohjoissaamelaisille lauluperinteen ytimessä, livđe on tätä inarinsaamelaisille.
Musiikkia ja levyjä on toki julkaistu jo tätä ennen inarinsaameksi. ”Tähän saakka ei ole kuitenkaan ollut yhtään äänitettä juuri livđestä kiinnostuneille”, Anna Morottaja kertoo.
Joiku on selvinnyt osana katkeamatonta musiikkiperinnettä suomalaistamisen ja kristinuskon vaikutuksista huolimatta. Livđe sen sijaan katosi vuosikymmeniksi, kunnes arkistoäänitteet päätyivät Oulun yliopiston Giellagas-instituutin tutkijan Marko Jousteen korviin. Äänitteet uinuivat arkistossa vuosikymmeniä Jousteen löytöön ja inarinsaamenkielen opettaja Matti Morottajan tunnistukseen asti.
Prosessi jo kadonneen lauluperinteen takaisin tuomiseksi ei ollut helppo. Arkistoissa oli äänitemateriaalia olemassa, mutta kaikki eivät pääse siihen käsiksi. Vanhan materiaalin työstäminen levyksi oli moninainen prosessi.
”Arkistonauhat saattavat olla kuuden sekunnin lurauksia. Minun versioni on pitänyt rakentaa kuuden, kymmenen taikka 30 sekunnin pätkien perusteella”, Anna Morottaja kertoo.
Tie oman suvun tarinoihin
Opiskellessaan Utsjoella Saamen musiikkiakatemiassa Anna Morottaja sai tehtävänannon, joka muutti hänen elämänsä. Koulussa oli kurssi Kadonneen joiun haussa, joka pyörähti inarinsaamelaisilla muotoon Kadonneen livđen haussa. Tehtävä oli selkeä: etsi livđejä, opettele ne ja rakenna konserttikokonaisuus.
Tehtävästä syntyi oman suvun livđejä levylle. ”Siinä vaiheessa minulle vasta aukesi, että näitä suvun livđejä on näin paljon. Piirsin myös sukupuun, keitä laulujen kohteet oikeasti ovat.”
Tuleva polku perinnemusiikin parissa saa Morottajan mietteliääksi. ”Seuraava askel livđen elpymisessä tulee ehkä olemaan vaikea päätös: pysyykö livđe vokaalimusiikkina vai tulevatko soittimet mukaan? Jos tuon instrumentit mukaan, olisiko se helpommin lähestyttävää? Olisiko elpyminen vahvempaa?”
Morottajan suunnitelmissa on kyläkiertue inarinsaamelaisissa kylissä. ”Nyt aikomus tuoda livđet ihmisten korviin.”
Morottajan mukaan livđe ei ole enää elpymässä, vaan on jo elpynyt.
”Noinkin ison sanan uskaltaa sanoa”
Inarinsaamelaiset ja Livđe
- Inarinsaamelaiset ovat ainoa vain Suomeen rajoittuva saamelaisryhmä.
- Inarinsaamen puhujia on Suomessa noin 350.
- Inarinsaamelaiset ovat perinteisesti eläneet Inarijärven ympärillä, jossa he ovat harjoittaneet perinteisiä elinkeinoja kuten kalastus ja poronhoitoa.
- Livđe on heidän laulumusiikkiaan. Musiikkiperinne katosi lähes täysin 50 vuodeksi. Se kertoo usein eläimistä, henkilöistä ja tilanteista.
- Livđen elpyminen alkoi 2000-luvun alussa, kun ääniarkistoja löydettiin ja tunnistettiin.
LUE KOKO JUTTU KOTI JA MAASEUTU -LEHDESTÄ 1/2023.