Hyppää sisältöön

Laskiaisen lempeä tuorehernekeitto

4 annosta

  • 3–4 kpl jauhoista perunaa
  • pala purjoa
  • 1 palsternakka
  • pala piparjuurta
  • 2 lehtisellerin vartta
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 7 dl vettä
  • 1 dl kaura- tai ruokakermaa
  • 2 dl maitoa
  • 0,5 tl kuivattua meiramia
  • 1 tl suolaa
  • 0,25–0,5 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 tl kuivattua lipstikkaa
  • 400 g herneitä ilman palkoja (myös pakasteherneet käyvät mainiosti!)
  • 2 rkl tuoretta silputtua tilliä
  1. Kuori perunat ja palsternakka. Halkaise purjo, huuhdo, viipaloi ja jätä vihreä osa odottamaan. Viipaloi lehtiselleri ja kuori ja raasta piparjuuri.
  2. Kuullota purjon valkoista osaa öljyssä kattilassa, lisää vesi, suola, lohkotut perunat, palsternakka ja lehtiselleri ja kypsennä pehmeäksi.
  3. Soseuta keittopohja sauvasekoittimella, lisää herneet ja soseuta hiukan, mutta ei kokonaan. Lisää myös ruokakerma, piparjuuri, vihreä osa purjoa ja loput mausteet ja kypsennä 5-10 minuuttia.
  4. Tarkista maku, koristele keittoannokset tillillä ja tarjoa rapean maalaisleivän kanssa.

Hernekeitto ja sen kaltainen ruoka tunnetaan ympäri maailmaa. Suomessa keittoa on valmistettu eri tavoin: Länsi-Suomessa keitto on ollut sakeaa, ja savulihaa on lisätty sekaan, idässä lientä on ollut runsaammin, herneitä ei ole keitetty rikki eikä lihaa ollut.

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa

Tilaa Koti ja maaseutu!

Lehti täynnä elämänmakuisia tarinoita, maaseudun iloa, maisemaa ja yrittäjyyttä. Tilaa heti itselle tai ystävälle.

Tilaa lehti

Lukijakilpailu

Osallistu Koti ja maaseutu -lehden lukijakilpailuun ja voita palkintoja!

Osallistu kilpailuun