Salaatin kasvatus vaatii riittävästi valoa, vettä ja ravintoa. Liian kuumassa salaatin siemenet eivät idä.
Salaatit ovat helppoja ja kiitollisia viljeltäviä. Satoa saa yleensä paljon, ja oikein hoidettuna salaatti on maukasta naposteltavaa suoraan ruukusta ja kätevä lisuke kesän ruokapöytään.
”Helpoin viljeltävä on yleensä lehtisalaatti”, kertoo Hyötykasviyhdistyksen puutarhuri Satu Sainio.
”Kaikki salaatit antavat nopeasti satoa, eikä ne tarvitse esikasvatusta”, kertoo Sainio. Salaatin viljelyssä on toki omat kompastuskuoppansa. Vettä kasvi tarvitsee riittävästi, eikä se pidä liian kuumasta. Myös salaatin kukkimista kannattaa välttää.
”Kukkimista voi estää tasaisella kastelulla”, Sainio ohjeistaa.
Kylvä lajeja vuorotellen
Puutarhauri vinkkaa, että parhaan salaattisadon saa, kun viljelee erilaisia salaatteja vuoroviljelyssä.
Salaatti on koko kesän viljelykasvi. ”Siitä voi tehdä useita kylvöjä muutaman viikon välein toukokuusta alkaen.”
Salaateissa on myös mistä valita. Kasvi jaetaan lehtisalaatteihin, sidesalaatteihin, keräsalaatteihin ja parsasalaatteihin. Näillä lajeilla taas on eri lajikkeita yhteensä parisen sataa.
Lehtisalaatti on useille tuttu, lehtevä lisukesalaatti. Sidesalaatti (roomansalaatti) on lehtisalaattia napakampi ja toimii myös esimerkiksi grillissä. ”Keräsalaatteja on sekä pehmeitä että rapeita.”
Puutarhuri muistuttaa kokeilemaan myös muita salaatin tapaan käytettäviä lehtivihanneksia. ”Kokeile viljelyssä myös esimerkiksi brassica-suvun lajeja, kuten mizunaa, punahierakkaa, tarhasuolaheinää tai salaattikleitonia.”
Markkinoille tulee toki koko ajan uusia lajikkeita eri lajeista ja monenlaisia salaattisiemensekoituksia.
Suora rivi vai hajakylvönä?
Haluatko kasvattaa suuria salaatinkeriä vai tuoreita lehtiä naposteluun? Voit kylvää salaatit siististi riviin, jolloin kerän kasvatus onnistuu paremmin. Hajakylvettynä kasvatat helposti pientä, maukasta salaatinlehteä, jota voit napsia jo parin kolmen viikon päästä kylvöstä. Kasvattaessasi salaattia hajakylvönä, voit alkaa leikata uloimpia lehtiä, kun kasvua alkaa olla viisi senttiä.
Kylvit miten tahansa, salaatti kannattaa käyttää aina tuoreeltaan. Nuutunut salaatti ei maistu, näytä eikä tunnu hyvältä.
Viljele näin
- Salaattikasvien kasvualustaksi käy mainiosti tavallinen puutarhamulta.
- Tee useita kylvöjä kesässä muutaman viikon välein. Voit aloittaa toukokuussa suorakylvöllä.
- Kastele tasaisesti. Kuivunut kasvusto maistuu kitkerältä, samoin kun kukkinut salaatti.
- Salaatti ei tykkää liian lämpimästä. Kasvata 16-20 asteessa. Huomioi etenkin parvekkeen lämpötila.
- Vältä liikaa typpilannoitusta. Salaattiin kertyy helposti nitraattia.
JUTTU ON JULKAISTU KOTI JA MAASEUTU -LEHDESSÄ 4-5/2022.