Hyppää sisältöön

Kuukkeli on korpimetsän kesyilijä

Eräretkellä tämä ystävä tuottaa monelle iloa. Kun kesy kuukkeli tulee tervehtimään, tuntee olevansa osa luontoa.

Pieni, rastaan kokoinen varislintu tulee uteliaana tervehtimään kulkijaa metsän keskellä. Varislinnuistamme rohkein, kuukkeli (Perisoreus infaustus), on retkeilijälle elämyksellinen lintu. Se oppii helposti seuraamaan ihmistä ja hakemaan ruokaa kulkijan kädestä.

Helposti tunnistettavaa kuukkelia tavataankin usein retkipolkujen tulentekopaikoilla. Ruskehtava ja ruosteenpunainen kuukkeli viihtyy havu- ja sekametsissä. Valtaosa Suomen kuukkeleista pesii nykyisin Lapissa, sillä Etelä- ja Keski-Suomen kanta on vähitellen hävinnyt. Tällä hetkellä Suomessa arvioidaan pesivän noin 40 000 kuukkeliparia.

”Päälevinneisyysalueella Lapissa ja Itä-Suomessa kanta on toistaiseksi vakaa. Etelä-Suomesta laji häviää, Lounais-Suomesta laji on jo kokonaan hävinnyt”, sanoo kuukkeleita vuosikymmenet seurannut lintuharrastaja Pekka Peltoniemi.

Noin 10 prosenttia Euroopan kuukkeleista pesii Suomessa. Suomen ja maailman kuukkelikantaa uhkaa nimenomaan elinympäristöjen kaventuminen. ”Pahin uhka on metsätalous. Sen myötä metsien monimuotoisuus köyhtyy, ja metsät muuttuvat yhä nuoremmiksi”, Peltoniemi sanoo. Kuukkeli tarvitsee vanhaa tai korpimaista metsää nimenomaan pesimiseen. Muulloin se liikkuu kaikenlaisissa metsissä.

Pirstaleinen metsä ei tarjoa kuukkelille suojaa saalistajilta kuten vanha yhtenäinen metsä. Saaliiksi joutuminen lieneekin lopulta syy, miksi kuukkelit häviävät hakkuiksi joutuneilta reviireiltä.”

Kuukkeli on nykyään rauhoitettu laji. Se on määritelty silmälläpidettäväksi lajiksi pienenevän levinneisyytensä vuoksi. Laji toimii myös eräänlaisena metsien indikaattorilajina. Kun kuukkeli lähtee metsästä muualle, metsällä ei enää mene hyvin.

Kaikkiruokainen ystävä

Kuten varislinnut yleensä, kuukkelikin on kaikkiruokainen. Kuukkeli onkin kaikkea muuta kuin nirppanokka. Ei ole mitenkään harvinaista, että kuukkeli käy kerjäämässä eväsmakkaraa tai pähkinöitä hiihtäjältä. Sympaattisena vieraana se myös usein saa haluamansa.

Linnut hakevat turisteilta ruokaa etenkin heinä-huhtikuussa. Alkukesän pesimisaikana kuukkelia on vaikea löytää. Linnut liikkuvat useimmiten pienessä ryhmässä, jossa on emo ja 1-2 poikasta. Yksinäinen kuukkeli on todennäköisesti koiras. Vaikka kuukkelipari liikkuu erikseen, ne ovat pariuskollisia elämänsä läpi.

Taajamissa ei kuukkelia Peltoniemen mukaan tapaa. ”Lapin kylissä sen saa piharuokinnalle, jos metsä on lähellä.”

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa

Tilaa Koti ja maaseutu!

Lehti täynnä elämänmakuisia tarinoita, maaseudun iloa, maisemaa ja yrittäjyyttä. Tilaa heti itselle tai ystävälle.

Tilaa lehti

Lukijakilpailu

Kerro meille mitä pidit uusimmasta Koti ja maaseutu -lehdestä.

Arvomme vastanneiden kesken erilaisia palkintoja.

Osallistu kilpailuun