Kuluneen, vanhan astian saa kuin uudeksi, kun taitaa ennallistamisen salat. Astiakorjaamo uusii vanhat kipot ja kupit uuteen käyttöön.
Tiesitkö, että lounasravintoloissa, sairaaloissa ja kouluissa astiat ovat käytössä vain 2-5 vuotta? Risteilylaivoilla tärinä kuluttaa astioita, ja käyttöaika on vielä lyhyempi. Sadat ja tuhannet lounasravintolan astiat lähtevät pikapikaa asfalttiteollisuuden raaka-aineeksi tai kaatopaikalle.
Tätä kulutusta vastaan taistelevat kaksi Arabian tehtaiden suunnittelijaa, Kati Tuominen-Niittylä ja Pekka Paikkari. He perustivat astioita ennallistavan Astiakorjaamo.
”Ennallistamme astioita ja tarjoamme kiertotalouspalvelua”, Pekka Paikkari sanoo.
Astiakorjaamo ottaa vanhoja astioita itselleen kunnostettavaksi. Naarmut ja kulumat katoavat, ja ravintolat voivat ostaa näitä kierrätettyjä, uuden veroisia astioita.
Päästöt tiukasti kuriin
Yrittäjät kertovat, että kuluneita astioita voidaan ennallistaa useita kertoja. ”Voimme lisätä astialle käyttöikää jopa 40 vuotta”, Pekka sanoo. Kunnostetun astian hiilidioksidipäästöt ovat jopa 90 prosenttia pienemmät kuin uutena ostetun.
”Astiat ovat erittäin ongelmallinen jäte”, Pekka sanoo. Ne ovat painavia, ja niiden valmistukseen kuluu valtavasti energiaa. ”Päästöt ovat korkeat. Savi, muotit ja työvaiheet polttoineen vaativat paljon energiaa”, Kati summaa.
”Tämänkin asian on pakko muuttua. Taloustavaroidenkin päästöistä on puhuttava.”
Laatu kannattaa tässäkin
Kati ja Pekka ovat tehneet vuosien tutkimustyötä, jotta astioiden ennallistaminen onnistuisi mahdollisimman hyvin. Kaikkia astioita ei voi uudistaa. Astioissa käytetty materiaali ja kemia voivat tulla vastaan.
”Mitä laadukkaampi astia, sitä paremmin sen voi käyttää uudestaan”, Pekka sanoo. Jos ennallistettava astia on huonolaatuinen, valusta tulee huono ja se voi kuplia.
”Voimme ennallistaa kaikkia hyvälaatuisia malleja”, yrittäjät sanovat.
Tällä hetkellä Astiakorjaamossa tehdään Ainia-sarjaa suurtalouskeittiöille. Se voidaan koota erilaisista vanhoista, mutta uudistetuista astiastoista.
Innostavaa työtä
Astiateollisuus on kadonnut Suomesta ja Pohjoismaista täysin. Laatu on kokeneiden suunnittelijoiden mukaan huonontunut. ”Hitaasti väännämme, että laatu paranisi. Halpatuotannon kanssa tässä ei kilpailla”, Kati sanoo.
Tuotannosta on tarkoitus saada skaalautuvaa eri kokoisille toimijoille. ”Vuositavoite on ennallistaa tänä vuonna 15 000. Ensi vuonna 30 000”, Kati sanoo.
LUE KOKO JUTTU NUMEROSTA 3/2022.