Hyppää sisältöön

Kukka-auto tulee luokse

Sanna Pöytäkangas perusti kukkakaupan pyörien päälle. Hän vie iloa sinne, missä palvelut vähentyvät.

Matkailuauto kaartaa Luhangan torille Keski-Suomessa. Auton kyydistä hyppää yrittäjä Sanna Pöytäkangas. Hän asettelee auton edustalle kyltin jossa lukee Sandran Kukkis. Seuraavaksi hän avaa auton molemmin puolin olevat takaluukut. Niiden sisältä paljastuu kransseja ja leikkohavuja. Lisää kukka-aiheista myytävää löytyy auton sisältä.

Torille on ilmestynyt kukkakauppa. ”Tiettävästi tämä on ainut liikkuva kukkakauppa Suomessa”, Sanna Pöytäkangas sanoo.

Ilon aihe paikallisille

Marja-Leena Vuori on Sandran Kukkiksen vakiasiakas. Ensikertalainen Eila Keisanen (takana) saapui paikalle Vuoren innostamana.

Luhankalaiselle Marja-Leena Vuorelle, kukka-auto ei ole enää ihmetyksen aihe. Hän hankki autosta kanervat ja hopealangat viime talven istutuksiin. Ilon aihe auto silti yhä on. Nytkin Vuori on tullut etsimään ihailtavaa pöydälle. Mukaan lähteekin lopulta muhkea mehitähti.

”Käyn aina katsomassa jotain täältä. Kaikkea tällaista pientä pitää kannattaa”, Vuori toteaa. Hän mainitsee kertoneensa uudesta palvelusta myös tutuilleen, ja seuraavana autolle saapuukin yksi heistä, Eila Keisanen. Ensikertalainen huhuilee jo kauempaa, että kelpaako pankkikortti ja mitä kukkia onkaan tarjolla. Tähän saakka eläkeläinen on hankkinut kukkansa naapuripitäjästä Joutsasta, jonne on pitänyt matkata joka toinen viikko palveluauton kyydissä.

Pöytäkangas kertoo, että moni asiakas on yllättynyt ja ilahtunut, kun palveluja tuodaan lähelle. Yrittäjä itsekin hieman ihmettelee sitä, että nyt unelma omasta kaupasta on toteutunut.

”Kuplasta pitää uskaltaa astua ulos ja katsoa sen ulkopuolelle”, Sanna kuvailee filosofiaansa uuden edellä.

Kivijalka muuttui kaasujalaksi

Vielä toissa syksynä Sanna opiskeli floristiksi ja elätteli toiveita omasta kivijalkaliikkeestä. Haaveilu kariutui aina siihen, että hänen kotipaikkakunnallaan Korpilahdella toimi jo kukkakauppa. Sanna otti kuitenkin tilaustöitä vastaan sivutoimisena yrittäjänä. Hän sitoi kimppuja, istutti asetelmia ja toimitti niitä hiljalleen laajenevalle asiakaskunnalleen opintojensa ohessa. Erään kerran ahkeroitsija huomasi lupautuneensa toimittamaan kukat kahteen eri tapahtumaan, jotka järjestettiin samana päivänä. Sitä varten hän tarvitsi tilavan auton. Hän kysyi lainaan tuttavan matkailuautoa.

”Ajoin illalla tapahtuman jälkeen kotia ja ajattelin, että haluan oman. Siitä se lähti.”

Kun sopiva auto löytyi, Sannan puoliso remontoi sen sopivaksi. Sängyn tilalle tuli kukkakylmiö, hyllytila tehtiin uusiksi.

Mittaariin tulee päivän mittaan 100–200 kilometriä . Parhaimpana päivänä kauppias pysähtyy seitsemässä eri paikassa. Reitit kulkevat pitkin eteläisen Keski-Suomen pieniä kuntia.

”Pääsääntöisesti ajan sinne, missä ei palveluita juurikaan enää ole.”

”Se, mikä tässä hirvittää, on polttoaineen hinnannousu. Se tapahtui todella räjähdysmäisesti.”

Sanna pöytäkangas, kukka-auton omistaja
Kukkien paketoiminen onnistuu ahtaissakin työskentelytiloissa.

LUE KOKO JUTTU KOTI JA MAASEUTU -LEHDESTÄ 3/2022.

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa

Tilaa Koti ja maaseutu!

Lehti täynnä elämänmakuisia tarinoita, maaseudun iloa, maisemaa ja yrittäjyyttä. Tilaa heti itselle tai ystävälle.

Tilaa lehti

Lukijakilpailu

Osallistu Koti ja maaseutu -lehden lukijakilpailuun ja voita palkintoja!

Osallistu kilpailuun