Hyppää sisältöön

Kesä paratiisissa

Riekon talossa Saarijärven kulttuurihistoriallisessa pihapiirissä viihtyvät kesäasukkaat Tuula ja Pekka sekä pariskunnan hevoset. Jopa kummituksen kerrotaan kuljeskelevan parisataa vuotta vanhassa talossa.

Kokkolalaiset Tuula Paavola-Ylitalo ja Pekka Ylitalo asuttavat kesäisin upeaa ja historiallista taloa Saarijärvellä. Vanha pohjalaistalo, 1840-luvulla rakennettu Riekon talo sijaitsee keskellä kaunista keskisuomalaista järvi- ja koskimaisemaa.

Tuula ja Pekka osaavat todella arvostaa ”kesämökkiään”.Eihän täältä halua lähteä syksyllä”, Tuula kertoo. Pihapiiriin kuuluu 400 neliöinen talo, vanha navetta ja varastorakennuksia. Laidunmaita unohtamatta.

Tuula ja Pekka asuvat edelleen Kokkolassa, jossa Tuula on opetustehtävissä ja Pekka eläkkeellä perheen kuutta hevosta hoitaen. Pariskunta oli pitkään miettinyt, että uusi kesäpaikka olisi kiva hankkia. Kun Pekan siskon miehen entinen kotitalo Saarijärvellä vapautui, pariskunta toimi nopeasti.

”Olimme ihastelleet taloa jo pitkään. Ei siinä kauaa mietitty”, Tuula kertaa nopeita talokauppoja. Päätöksessä suuressa roolissa oli, että uudessa kesäpaikassa on hevosille hyvät oltavat. Niille onkin nyt mukavat kesälaitumet aivan Riekon talon pihapiirissä.

Hevosille ja ratsastajille riittää kauniita maisemia Saarijärvellä.

Vanhaisäntä tuli syytinkinä

Kesäpaikan ostossa oli yksi erikoisuus, johon harvoin törmää nykypäivänä. Talossa asui syytinkinä Pekan siskon puolison isä, Aaro. Vanhaisäntä jatkoi asumistaan suuren talon alakerrassa, kun Tuula ja Pekka viettivät kesiään yläkerrassa.

”Yhteiselo toimi hyvin. Olimme tavanneet aiemmin perhejuhlissa ja keskustelimme asiasta tarkasti etukäteen. Hän asui alakerrassa ja me yläkerrassa”, Tuula muistelee.

”Aaro oli hevosmiehiä ja meillä oli paljon keskustelua raviurheilusta. Hän oli aina vastassa, kun hevosia tuotiin”, Pekka jatkaa. Vanhaisäntä menehtyi muutama vuosi sitten lähes 90 vuoden iässä, ja Riekon talossa syntyneenä hän todella tunsi talonsa.

Tuula Paavola-Ylitalo ja Pekka Ylitalo haaveilevat, että jonakin päivänä he muuttavat Saarijärvelle ympärivuotisesti.

Vanhan talon kummitus

Lähes kaksisataa vuotta vanha talo luo alueella oman maisemansa – ja elää omaa elämäänsä. ”Talo on hirveän iso. Täällä saa tehdä niin paljon remonttia, kuin sielu sietää”, Pekka toteaa.

”Tähän pitää suhtautua niin, ettei talo tule koskaan valmiiksi. Toisaalta on helppoa ajatella, että ei tarvitsekaan – olemme vain pala näin vanhan talon historiaa.”

Kreivin aikaan taloon on asennettu muun muassa aurinkopaneelit ja kalliomaalämpö. Viime kesänä talo maalattiin.  Suuren talon remontoinnissa on auttanut muun muassa Tuulan perinnerakentajan opintoja suorittanut poika. Juhannuksena lapset ja sukulaiset täyttävätkin talon kaikki huoneet.

Tuula haaveilee, että pihaan saisi lisää puutarhakasveja. ”Mutta kun tulemme Kokkolasta tänne vasta juhannukseksi, on vähän myöhäistä.”

Nyt puutarhassa kuitenkin ilahduttavat keittiökasvien lisäksi aikoinaan istutetut raparperit, marjapensaat ja hedelmäpuut.

Vanhassa pihapiirissä on muitakin muistoja vanhasta. Pariskunta kertoo, että talossa kummittelee – ja muutkin kertovat niin. ”Ei mitään isompaa. Vanha isäntä sanoi vain, että ihan hyväntahtoisia ovat”, Tuula kertoo salamyhkäisesti.

Pekka jatkaa, että vaaleasta naishahmosta on tosiaan kerrottu useita havaintoja, vaikka pariskunnalle asukki ei olekaan näyttäytynyt.

Suomen kauneinta maisemaa

Tuula on selvästi innoissaan puhuessaan kesäpaikastaan. Kesän vietto Saarijärvellä on pidentynyt koko ajan – hybridityö auttaa siinä. ”Kesät vietettiin ennen kotona. Hevosharrastus on niin sitova harrastus, että jos hevosia ei saisi tänne, ei tämä olisi muuten onnistunut.”

Kesällä Saarijärven kaupunki tarjoaa kesäteatteria kulttuuriksi ja järvellä on tilaa soudella. ”Onhan tämä mahtava paikka. Kuljen pyörällä, kävellen ja hevosilla, eikä tähän kyllästy koskaan.”

Pekkakin kertoo, että maisema teki vaikutuksen jo kauan aikaa sitten. ”Nuorena jouduin tänne heinätöihin ja ihastelin maisemaa. Myös talon koko teki vaikutuksen. Tämä on yksi kauneimmista paikoista jopa koko Suomessa. Järvi kiertää koko alueen, koskia riittää. Lähellä on mäet, melkein vaarat, joiden harjalta näkyy koko Saarijärvi.”

Riekon talon pihapiiri 1900-luvun alussa. Kuva Keski-Suomen museo.

JUTTU ON OSA MAISEMA MUUTOKSESSA JUTTUSARJAA.

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa

Tilaa Koti ja maaseutu!

Lehti täynnä elämänmakuisia tarinoita, maaseudun iloa, maisemaa ja yrittäjyyttä. Tilaa heti itselle tai ystävälle.

Tilaa lehti

Lukijakilpailu

Osallistu Koti ja maaseutu -lehden lukijakilpailuun ja voita palkintoja!

Osallistu kilpailuun