Iduista saa helposti tuoretta vihreää talvenkin keskelle. Itujen kasvattaminen itse on halpaa ja hauskaa, kun vaihtelet idätettäviä lajeja. Kokeile vaikkapa mung-papuja, linssejä, herneitä tai sarviapilaa.
- Aloita idätys huuhtelemalla siemenet huolellisesti huoneenlämpöisellä vedellä. Mikrobit torjutaan tehokkaasti huuhtelemalla kerran 60–70-asteisella vedellä, mutta muista huuhdella sen jälkeen vielä viileällä vedellä, jotta siemenet eivät vaurioidu.
- Laita huuhtelun jälkeen siemenet likoamaan veteen. Pienille siemenille riittää liotusajaksi 4–5 tuntia, papuja on hyvä liottaa yön yli. Kaada liotuksen jälkeen vesi pois ja huuhtele siemenet vielä puhtaalla vedellä.
- Siirrä siemenet lasipurkkiin tai idätysastiaan. Jos käytät lasipurkkia, kiristä kumilauhalla purkin suu tiiviiksi ohuella kankaalla tai harsolla.
- Nosta purkki vinosti ylösalaisin alustalle, jossa ilma kulkee vapaasti. Hyvä idätyspaikka on asiankuivauskaapissa ritilän päällä, koska idätyksessä ei tarvita valoa. On tärkeää, että ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois ja siemenet saavat ilmaa.
- Huuhtele siemeniä idätyksen aikana 2–4 kertaa vuorokaudessa. Harsoa ei tarvitse ottaa välillä pois. Huuhtomisen jälkeen aseta purkki takaisin entiseen asentoonsa astiakaapin ritilälle.
- Itämisnopeus vaihtelee kasvilajeittain. Muutaman vuorokauden sisällä kaikki siemenet ovat itäneet. Ne ovat valmiita, kun itujen pituus on 1–5 senttiä. Vihreän versonalun saa ituihin pitämällä niitä vuorokauden ajan päivänvalossa. Vältä suoraa auringonpaistetta.
- Säilytä valmiita ituja jääkaapissa ja huuhtele niitä päivittäin. Käytä muutaman päivän sisällä. Kun idut alkavat tuntua limaisilta, ne on syytä heittää biojäteasiaan.
LUE KOKO JUTTU IDUISTA JA IDÄTTÄMISESTÄ KOTI JA MAASEUTU -LEHDESTÄ 1/2022.