Hyppää sisältöön

Hamppu tuli mehiläisten tilalle

Murtolan tilan hampputuotteet ovat löytäneet tiensä kauppojen valikoimaan.

Murtolan Hamppufarmin tarinaan kirjoitettiin ensimmäinen luku kahdeksan vuotta sitten. Marttilalainen maanviljelijä, Ville Virtanen, etsi viljelypalettiinsa uusia vaihtoehtoja ja päätti kokeilla öljyhamppua. Samalla oli tarkoitus testata, miten hamppu ja mehiläiset sopivat yhteen. Villen vaimo Virve Kettunen oli hiljan kouluttautunut mehiläistenhoitajaksi, ja hunajantuotantoa kaavailtiin maatilan yhdeksi uudeksi tukijalaksi.

Hampusta ja hunajasta ei kuitenkaan ollut liittolaisiksi. ”Mehiläiset lensivät hamppuviljelmän yli. Kasvi kun on tuulipölytteinen”, Virve naurahtaa.

Kiehtova hamppu tuli kuitenkin jäädäkseen. Ensimmäinen kolmen hehtaarin viljelykokeilu onnistui ja satokin oli hyvä. Seuraavaksi oli ratkaistava, mihin siemenet voisi myydä ja miten niitä voisi jalostaa.

Pariskunta tutki kauppojen valikoimaa ja huomasi, ettei päivittäistavarakauppojen hyllyiltä löytynyt suomalaisia hampputuotteita.

Kettunen ja Virtanen eivät tienneet paljoakaan hampusta tai sen jalostuksesta. Paras paikka tiedon kartuttamiseen ja uuden oppimiseen oli netti.

”Sieltä löysimme monta hyvää ideaa, joita lähdimme mukauttamaan omannäköisiksi”, emäntä kertoo.

JUTTU ON JULKAISTU KOTI JA MAASEUTU NUMEROSSA 2/2022.

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa

Tilaa Koti ja maaseutu!

Lehti täynnä elämänmakuisia tarinoita, maaseudun iloa, maisemaa ja yrittäjyyttä. Tilaa heti itselle tai ystävälle.

Tilaa lehti

Lukijakilpailu

Osallistu Koti ja maaseutu -lehden lukijakilpailuun ja voita palkintoja!

Osallistu kilpailuun