Hyppää sisältöön

Bongaa pihalta söpö höyhenpallo

Birdlifen pihabongausta vietetään 28.–29.1.2023. Löydätkö pyrstötiaisen? Sen veikeä pyöreä ulkomuoto ja pitkä pyrstö on valloittavaa seurattavaa.

Pientä ruumista koristaa valkea pörheä höyhenpeite. Silmien yläpuolella keikkuvat uniikit oranssinkeltaiset viirut. Pieni pyrstötiainen on yksi Suomen helpoimmin tunnistettavia lintuja.

“Silmiinpistävän pitkä pyrstö ja pienessä päässä tummat silmät. Ne ovat melko lyömätön yhdistelmä, mikä tekee pyrstötiaisesta äärimmäisen sympaattisen näköisen”, toteaa Jan Södersved, BirdLife Suomen tiedottaja ja Linnut-lehden päätoimittaja.

Pyrstötiaista tavataan hyvin laajalla alueella Euroopasta Japaniin. Suomessa sen esiintyminen painottuu kuitenkin eteläiseen Suomeen. Pyrstötiainen on Suomessa myös kohtalaisen harvalukuinen: kanta on vain noin 40 000 paria.

Taitava rakentaja

Pyrstötiainen on Suomessa lehti- ja sekametsien laji. Koivu on sen yleisin pesäpuu, mutta se voi pesiä myös lepässä tai kuusessa.

Pystötiainen rakentaa erittäin taidokkaan pesän. Siinä missä useimmat linnut rakentavat ruohonkorsista ja muista aineksista pesän muutamassa päivässä, pyrstötiainen rakentaa pesäänsä antaumuksella helposti melkein kuukauden päivät.

“Pyrstötiainen käyttää pesänrakennukseen 17–25 vuorokautta. Se rakentaa pesän muun muassa hämähäkinseiteistä, kasvinosista, höyhenistä ja jäkälistä”, Södersved kertoo.

Pesässä saattaa olla satoja tai jopa tuhansia höyheniä. “Se on todella hieno ja taidokas rakennelma.”

Vaeltava paikkalintu

Pyrstötiainen on paikkalintu eli se pysyttelee ympäri vuoden samalla alueella. Syksynä se kuitenkin vaeltaa suurin joukoin. Lintuja voi nähdä satoja, jopa tuhansia määriä päivässä esimerkiksi Länsirannikolla ja Hankoniemen kärjessä. Joskus tiaisia muuttaa myös Ruotsiin ja Baltiaan asti.

“Niiden vaellusinto vaihtelee vuosittain. Joskus ne eivät liiku lainkaan ja joskus ne vaeltavat pitkällekin.”
Ravinnokseen pyrstötiaiset syövät pääasiassa hämähäkkejä ja hyönteisten toukkia. Ne ovat alkaneet käydä viimeisten 20–30 vuoden aikana talvisin myös ruokintapaikoilla, joilla muutkin kuin aktiiviset lintuharrastajat voivat niitä havaita.

“Pyrstötiaiset ovat hyvin pidettyjä lintulautavieraita. Jos haluaa bongata pyrstötiaisia, kannattaa lintulaudalle laittaa talipallon lisäksi pähkinöitä hyvin pieneksi murskattuna, sillä sen pieni hento nokka ei pysty käsittelemään kokonaisia pähkinöitä.”

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa

Tilaa Koti ja maaseutu!

Lehti täynnä elämänmakuisia tarinoita, maaseudun iloa, maisemaa ja yrittäjyyttä. Tilaa heti itselle tai ystävälle.

Tilaa lehti

Lukijakilpailu

Osallistu Koti ja maaseutu -lehden lukijakilpailuun ja voita palkintoja!

Osallistu kilpailuun