Yrittäjä ja maaseutuaktiivi Ann-Sofi Backgren ei ole päässyt synnyinkodistaan pitkälle. Hän on muuttanut 400 metrin matkan ja asuu nyt isoäitinsä entisessä talossa Molpen kylässä Pohjanmaalla. Pieneltä paikkakunnalta ja monessa luottamustoimessa oleva nainen näkee asioita omalla tavallaan.
Ann-Sofi on ollut kymmeniä vuosia mukana aktiivisessa kylätoiminnassa, maaseudun kehittämisessä ja maaseutupolitiikassa. Innostus maaseudun asioihin syttyi vuonna 1989, kun parikymppinen Ann-Sofi lähti kylältään keskustelutilaisuuteen Vaasaan. ”Siitä tämä kaikki lähti, ja sillä intohimolla teen vieläkin asioita.”
Vanhoja ja uusia perinteitä
Suomenruotsalainen Ann-Sofi on ollut mukana kaikissa ruotsinkielisissä maaseutuparlamenteissa, Molpen kylätoimikunnassa ja kunnallispolitiikassa, maaseutupolitiikassa ja monessa pohjoismaisissa luottamustehtätävässä. Hän tuntee maaseudun erikoisuudet.
”Nyt maaseutu on uusiutumassa. Se olisi tärkeää brändätä nyt uudella tavalla. Maaseudulla on vanhoja perinteitä, mutta ne jäävät koko ajan pienemmiksi”, hän sanoo.
Korona on muuttanut suhtautumista maaseutuun nopeastikin. ”Täällä voi elää globaalisti ja lokaalisti, enää ei ole pakko muuttaa maalta pois. Se on minusta mielenkiintoinen mahdollisuus.”
”Älykkäistä kaupungeista puhutaan paljon. Jatkossa voimme puhua myös älykkäistä kylistä. Toivon maaseudulle hyvää murrosta.”
Vaikka maaseutu uusiutuisi ja asiat muuttuisivat, vanha arvopohja säilyy, Ann-Sofi sanoo lohdullisesti.
Pieni Molpen kyläkin on Ann-Sofin mukaan jo modernisoitunut. Suurin osa asukkaista on töissä Vaasassa, mutta ihmiset haluavat silti asua maaseudulla. Kylä on pysynyt elinvoimaisena. Molpea onkin kehitetty aktiivisesti muun muassa EU-rahoituksella. Ann-Sofi kannustaakin yhdistyksiä hakemaan rahoitusta. ”Sillä voi saada isoja asioita aikaan.”
Tasa-arvoa tarvitaan
Suomalainen maaseutu vaatii vielä paljon tasa-arvotyötä, Ann-Sofi muistuttaa. Jotta ihmiset viihtyvät, kylien on tarjottava mielekästä elämää kaikille. ”Minun mielestäni on tärkeää, että naiset viihtyvät hyvin maaseudulla. On huomioitava se, miten moderni elämäntyyli sopii maaseudulla elämiseen.”
Ja Ann-Sofi, yrittäjä itsekin, muistuttaa, että naiset tarvitsevat omanlaisia verkostoja toiminnan tueksi. Yrittäjien verkostoituminen on onneksi nykyään helpompaa netin kautta. ”Täällä maalla voi elää paikallisesti ja globaalisti.”
Minun mielestäni: ”Monipaikkaisuus pyyhkii pois vastakkainasettelua maaseudun ja kaupunkien välillä. Koko Suomi on oikeasti maaseutua, vaikka moni ajatteleekin, että meillä on isot kaupungit. Sen vuoksi on turha nostaa ristiriitoja maaseudun ja kaupungin välille. Pandemia tulee haastamaan tiiviin asumisen mallin.”