Hyppää sisältöön

Tankkaa C-vitamiinia sesongin hedelmistä

Vuoden alku on sitrushedelmien sesonkia. Niitä on tarjolla runsaasti ja välillä melko edullisestikin. Appelsiini on hyvä C-vitamiinin lähde. Päivän saantisuositus on 75 mg C-vitamiinia ja 100 grammassa appelsiinia on jo 51 mg C-vitamiinia. Tosin vastaavassa määrässä tyrnimarjoja on lähes kolminkertainen määrä (145 mg) ja mustaherukassakin 128 mg C-vitamiinia. Mutta vaihtelun vuoksi sitruksia kannattaa syödä. Tutustu appelsiinien, mandariinien ja greippien lisäksi myös muihin sitruksiin, kuten pomeloon ja sweetieen. Sitrukset viihtyvät viileässä, kaukana omenoista ja banaaneista.

Pomelo ja sweetie

Pomelon sesonki on tammi-helmikuussa. Niitä on monia lajikkeita. Tunnetuin on vihertäväkuorinen hunajapomelo. Hedelmä voi painaa parikin kiloa. Pomelon kuori on paksu ja sen hedelmäliha on kiinteää ja vähemmän mehukasta kuin esimerkiksi greipissä. Maku on greippiä makeampi.

Pomelon voi syödä sellaisenaan, mutta se sopii myös hyvin salaattien sekaan. Kokeile esimerkiksii kala- tai äyriäissalaattiin.

Pomelon lohkoissa on melko sitkeä, kova kalvo. Se kannattaa poistaa. Hedelmälihan voi irrotella hauskoiksi helmiksi vaikka jogurttiin.   

Myös sweetien sesonki on nyt.  Sweetie on greipin ja pomelon risteytys ja siksi sen maku on greippiä makeampi. Aluksi kuoren väri on kirkkaan vaaleanvihreä, mutta varastoinnin myötä kuoren väri haalistuu. Käytä kuten greippiä. Kokeile esimerkiksi kaalisalaatissa tai juuresraasteessa.

Mikä mandariini?

Mandariinit ovat oikeastaan pienten sitrusten perhe, vaikka puhekielessä kaikista niistä puhutaan mandariineina.  Meille eniten tuodaan satsumia ja klementiinejä. Harvemmin enää perinteisiä mandariineja.

Satsumat aloittavat sitrussesongin jo marraskuussa. Kuoren kellertävä väri poikkeaa muiden pikkusitrusten punertavan oranssista väristä. Satsuman kuoressa voi olla myös hiukan vihreää. Satsuma on vähän litteä muodoltaan ja niiden kuori on kiiltävä ja sileä. Satsumat ovat yleensä helposti kuorittavia ja siemenettömiä.

Suomalaisten pikkusitrussuosikki taitaa olla makea ja mehukas klementiini, jonka sesonki alkaa joulusta jatkuen helmikuulle. Se on mandariinin ja pomeranssin risteytys. Kooltaan pienempi kuin mandariini ja sen kuori on ohuempi ja sileämpi. Klementiinit ovat lähes siemenettömiä.

Nauti pikkusitruksia sellaisenaan tai lisää salaatteihin. Niitä voi käyttää myös smoothieissa ja leivonnassa.

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa

Tilaa Koti ja maaseutu!

Lehti täynnä elämänmakuisia tarinoita, maaseudun iloa, maisemaa ja yrittäjyyttä. Tilaa heti itselle tai ystävälle.

Tilaa lehti

Lukijakilpailu

Osallistu Koti ja maaseutu -lehden lukijakilpailuun ja voita palkintoja!

Osallistu kilpailuun