Yrittäjä Tiina Salonen pyrkii työssään ottamaan kaikenlaiset matkailijat huomioon ja löytämään ratkaisut pieniinkin ongelmiin.
”Ei sen pitäisi enää nykyään olla ongelma, että joku haluaa gluteenitonta tai vaikka vegaanista kasvisruokaa. Mutta tuntuu se monissa paikoissa edelleen olevan aika hankalaa”, toteaa matkailuyritystä Utsjoella pyörittävä Tiina Salonen. ”Me haluamme palvella kaikkia, eikä se ole oikeastaan vaikeaa. Opettelua se kyllä aluksi vaatii ja oikeanlaista asennetta. Halua tehdä.”
Tie matkailupalveluyrittäjäksi alkoi vähän vahingossa. Sairaanhoitajana Norjan puolella työskennellyt Tiina autteli anoppia kesäisin kalastusmatkailijoita varten rakennettujen mökkien kanssa. Mökkeihin alkoi tulla myös talvisin varauksia, kun revontulimatkailu alkoi kiinnostaa varsinkin ulkomaisia matkailijoita. Yhä useampi kiinnostunut rupesi kyselemään myös täysihoitopaketteja. Tiina päätti miehensä Mikan kanssa rakennuttaa ravintolarakennuksen, kun ympärivuotinen matkailu lisääntyi.
”Alusta asti meille oli selvää tarjota myös erityisruokavaliota tarvitseville maukasta ja turvallista ruokaa”, sanoo Salonen. ”Lapsen ruoka-aineallergiat ja oma yliherkkyys vehnälle ovat jo opettaneet, miten ruokaa ja leivonnaisia tehdään esimerkiksi ilman kananmunaa tai viljatuotteita. Usein meillä on esimerkiksi päivän jälkiruoka valmiiksi gluteeniton ja vegaaninen. Siitä ei tehdä numeroa, mutta sellaista tarvitsevalle saatetaan ryhmäruokailussa varmistaa, että tämä sopii myös hänelle. Kun tiedämme erityistarpeet etukäteen voimme varautua niihin ja esimerkiksi valmistaa juuri sellaista ruokaa kuin tarvitaan. Ihmisillä on halu ja tarve tuntea kuuluvansa joukkoon. Eikä aina olla se huomion keskipiste.”
Aurora Holidaysin lomapaketteihin kuuluu myös erilaisia retkiä, esimerkiksi kuningasrapusafari Jäämeren rannalle Pykeijaan. Monet vegaanit ovat halunneet myös osallistua, kun tarvittaessa retken sisältöä voidaan räätälöidä. Yhteistyökumppanien kanssa käydään läpi ruokavaliotarpeet ja muut huomioitavat asiat. Heille, jotka eivät halua syödä rapua, on safarin päätteeksi olevalla aterialla ollut rapujen sijaan tarjolla vegaaniset ruoat.
Tiina Salonen kertoo, että sairaanhoitajan koulutuksesta on ollut hyötyä myös nykyisessä työssä. Hän osaa suhtautua ympäri maailman tulevien vieraiden erityistarpeisiin ja pystyy ottamaan niitä huomioon, vaikkei niistä olisi erikseen kerrottu. Esimerkiksi eräällä matkailijalla oli huono kuulo. Salonen huomasi sen ja siirtyi aina puhuessaan vaivihkaa tämän henkilön viereen ja varmisti, että kaikki kuulevat.
Kun arvomaailmaan kuuluu suvaitsevaisuus ja halu toivottaa kaikki tervetulleeksi omana itsenään, ei ollut vaikea ryhtyä myös puhumaan sateenkaariystävällisyydestä. Tiina Salonen oli kuullut Hannu Medinan We Speak Gay -koulutusohjelmasta. Se on kehitetty yrityksille, jotka haluavat olla sateenkaariystävällisiä ja kertoa siitä ääneen. Salonen kävi koulutuksen. ”En ollut tiennyt, että joillekin matkustaminen voi olla pelottavaa, kun ei koe oloaan turvalliseksi omana itsenään. On paljon paikkoja, joissa pitää pelätä”, sanoo Salonen. ”Nyt kerromme, että olemme gay friendly -paikka. Se tieto on tarjolla erityisesti heille, jotka sitä tarvitsevat. Olemme monet etuoikeutettuja, kun meidän ei tarvitse pohtia esimerkiksi lomakohteen turvallisuutta vaan voimme matkustaa vapaasti. Meidät äänestettiin Lapin sateenkaariystävällisimmäksi toimijaksi vuonna 2023. Se oli meille tärkeä tunnustus. Meille on aidosti tärkeää, että kaikki voivat tuntea olevansa tervetulleita omana itsenään!”
Artikkeli on julkaistu Koti ja maaseutu -lehdessä 8-24 Minun intohimoni-palstalla