Hyppää sisältöön

Kuka tarvitsee ravintolisiä?

Joku nappaa vitamiinipillerin varmuuden vuoksi, toiselle se on osa sairauden hoitoa. Ravintolisillä voi täydentää ruokatottumuksia monenlaisissa tilanteissa. Talven tullen moni ottaa käyttöön ainakin D-vitamiinivalmisteen.

erilaisia pillereitä ja yrttioksia pöydällä


Löytyykö kaapistasi ravintolisiä? Siinä tapauksessa kuulut siihen suureen joukkoon suomalaisia, jotka täydentävät ruokatottumuksiaan erilaisten ravintoainevalmisteiden avulla.

Ravintolisien käyttö on Suomessa yleistä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viimeisimmän Finravinto-tutkimuksen mukaan erilaisia vitamiini-, kivennäisaine- ja rasvahappovalmisteita käyttää puolet miehistä ja 2/3 naisista. Kaikkein suosituin ravintolisä on D-vitamiinivalmiste, mutta melko yleistä on myös C- ja B-vitamiinien sekä magnesiumin, kalsiumin ja sinkin popsiminen pillereinä purkista.

Mitä mieltä ravitsemuksen asiantuntija on ravintolisien tarpeellisuudesta?
Ravitsemusterapian professori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta kertoo, että ravintolisät on tarkoitettu täydentämään ruokatottumuksia. Mahdollisia ruokavalion puutteita ei voi kuitenkaan korjata pelkästään ravintolisien avulla.
”Niin ei pidä ajatella, että yksi pilleri pelastaa, eikä syömiseen tarvitse sitten kiinnittää mitään huomiota. Ravintolisistä puuttuvat esimerkiksi terveydelle hyödylliset flavonoidiset yhdisteet ja ravintokuitu, joita saa syömällä kasvikunnan tuotteita”, Schwab sanoo.

THL:n tutkimusten mukaan ravintolisiä käyttävät eniten ihmiset, jotka muutenkin syövät kohtuullisen terveellisesti. Ravintolisien käyttäjät saavat vitamiineja ja kivennäisaineita ruoasta useimmiten vähintään yhtä paljon kuin ihmiset, jotka eivät käytä ravintolisiä. Käytännössä moni käyttää ravintolisiä siis lähinnä varmuuden vuoksi.
”Jos haluaa käyttää ravintolisiä, kannattaa katsoa, ettei samaa ravintoainetta tule monesta eri valmisteesta. Niitä kertyy helposti tosi isojakin määriä. Monivitamiini-kivennäisainevalmiste on monessa tilanteessa turvallinen valinta, sillä se sisältää sopivassa suhteessa kohtuullisia määriä eri vitamiineja ja kivennäisaineita.”

Monille tuiki tarpeellisia  
Aivan kaikki eivät toki popsi ravintolisiä pelkästään varmuuden vuoksi, vaan monille ihmisille ne ovat tarpeellinen ja suositeltu osa terveystottumuksia. Esimerkiksi sairaus tai lääkitys voi lisätä ravintoaineen tarvetta niin, että sen riittävä saanti on tarpeen varmistaa ravintolisän avulla. Myös todettua ravintoaineen puutostilaa, kuten vaikkapa raudanpuutetta, hoidetaan ravintolisän avulla.

Raskautta suunnitteleville naisille suositellaan foolihappolisää, jonka käyttöä tulisi jatkaa 12. raskausviikon loppuun asti. Lisä on tarpeellinen, sillä se vähentää kehittyvän sikiön riskiä hermostonputken sulkeutumishäiriöille. Raskaana oleva ja imettävä nainen tarvitsee lisäksi käyttöönsä D-vitamiinivalmisteen.

D-vitamiinivalmisteen ympärivuotista käyttöä suositellaan myös lapsille, nuorille ja ikääntyneille. Lisäksi sitä tarvitsevat hyvin vähän ulkoilevat, peittävästi pukeutuvat ja tummaihoiset ihmiset, sillä heillä D-vitamiinia ei pääse muodostumaan riittävästi iholla edes aurinkoisina kesäkuukausina.
”Muillekin D-vitamiinivalmisteen käyttö on tarpeellista vuoden pimeimpään aikaan loka-maaliskuussa, jos ruokavalioon ei kuulu päivittäin D-vitaminoituja maitovalmisteita tai kasvijuomia ja rasvalevitteitä tai kalan syönti ei ole säännöllistä.”

Kapseli ei korvaa kalaa
Entäpä, jos ruokavaliosta puuttuu kokonaan jokin oleellinen ruokaryhmä? Silloin ravintolisän käyttö on paikallaan, Schwab ohjeistaa.
”Esimerkiksi jos maitotuotteet eivät sovi tai niitä ei halua käyttää, on tärkeää ottaa kalsiumvalmistetta.”

Pelkästään kasvikunnan tuotteita syövä vegaani tarvitsee käyttöön B12-vitamiinilisän, sillä B12-vitamiinia saa ainoastaan eläinperäisistä ruoista tai B12-vitamiinilla täydennetyistä kasvijuomista. Usein on tarpeen käyttää valmisteena myös D-vitamiinia, jodia, kalsiumia ja rautaa.
Vähän syövälle ikäihmiselle suositellaan ravintolisien sijaan käyttöön kliinisiä täydennysravintojuomia ja -vanukkaita, sillä niistä ikääntynyt saa vitamiinien ja kivennäisaineiden lisäksi myös energiaa ja proteiinia.

Mitä monipuolisemmin syö, sitä parempi. Kaiken kaikkiaan erilaiset ravintoaineet on nimittäin aina parempi saada ruoan mukana kuin napsimalla valmisteita purkista. Terveydelle hyödylliset omega-3-rasvahapot ovat tästä hyvä esimerkki.
”Omega-3-rasvahapot ovat hyödyllisiä, kun ne saadaan kalasta, mutta eivät samalla lailla, kun ne otetaan kapseleina. Osalla ihmisistä kalaöljyvalmisteet voivat jopa nostaa veren haitallisen LDL:n kolesterolin pitoisuutta sekä häiritä sokeriaineenvaihduntaa”, Schwab kuvailee.

Vältä megasuuria annoksia
Kaikenlaisten ravintolisien käytössä on tärkeää noudattaa annosteluohjetta. Vitamiinien ja kivennäisaineiden saannille on asetettu ravitsemussuosituksissa turvallisen saannin yläraja, jonka ylittäminen pitkäaikaisesti voi aiheuttaa haittavaikutuksia.
Jos jotakin yksittäistä ravintoainetta saa tarpeeseen nähden liikaa, se voi sotkea elimistössä muiden ravintoaineiden aineenvaihduntaa. Esimerkiksi rauta ja kalsium vaikuttavat toistensa imeytymiseen ruoansulatuksessa.
”Jos on riittävän raudan saannin kanssa ongelmia, kannattaa olla tarkkana, ettei turhaan käytä kalsiumvalmistetta. Mikäli on tarpeen käyttää sekä rauta- että kalsiumvalmistetta, niiden ottamisen välille on hyvä jättää aikaa noin neljä tuntia.”

Kaamoskuukausina kannattaa säilyttää maltti myös D-vitamiinitankkauksen kanssa. Megasuuret annokset D-vitamiinilisää eivät ole suositeltavia.
”Valmisteen käytössä on hyvä pitäytyä 10–20 mikrogramman annostuksessa. Sitä suuremmat annokset kuuluvat vain lääkärin diagnosoiman D-vitamiinin puutoksen hoitoon”, Schwab sanoo.

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa

Tilaa Koti ja maaseutu!

Lehti täynnä elämänmakuisia tarinoita, maaseudun iloa, maisemaa ja yrittäjyyttä. Tilaa heti itselle tai ystävälle.

Tilaa lehti

Lukijakilpailu

Osallistu Koti ja maaseutu -lehden lukijakilpailuun ja voita palkintoja!

Osallistu kilpailuun