Hyppää sisältöön

Suomalaista superfoodia – marja-aronia ja saskatoon

Syksyllä upeassa väriloistossa hehkuvan aronianpensaan tai marjatuomipihlajan eli saskatoonin marjoja ei kannata jättää pelkästään lintujen herkuksi. Käytä itse. Molemmissa marjoissa on paljon terveyshyötyjä!

Moni on istuttanut pihaansa aroniapensaita tai marjatuomipihlajia niiden koristeellisuuden ja helppohoitoisuuden vuoksi. Niitä voi istuttaa yksinään tai aidanteiksi. Ne menestyvät melko pohjoisessakin eivätkä vaadi juurikaan leikkausta. Keväällä ne kukkivat kauniisti, kesällä vehreä vihreys ihastuttaa ja syksyllä lehdet loistavat ruskan väreissä. Mutta marjat jäävät usein hyödyntämättä.  

Marjatuomipihlajan eli saskatoonin siniset, pensasmustikkaa muistuttavat marjat kypsyvät heinäkuun lopussa ja niitä voi napsia suoraan suuhunsa. Aronian marjat kypsyvät myöhemmin syksyllä. Koristearonian marjat ovat pienempiä ja hiukan kitkerämpiä kuin marja-aronian pulleat marjat. Marja-aronian marjat ovat myös hiukan karvaita, joten suoraan pensaasta popsittuna ne eivät monellekaan maistu.

Marja-aarre aronia

Sekä koriste- että marja-aronian ja marjatuomipihlajan marjat ovat syötäviä. Varsinkin marja-aronian marjat ovat varsinaisia terveyspommeja. Marja-aronia sisältää esimerkiksi runsaasti C-, E- ja B-ryhmän vitamiineja, kivennäisaineita sekä flavonoideja. Sen lisäksi siinä on antioksidantteja enemmän kuin muissa marjoissa. Marjat ovat suomalaisessa ruokavaliossa parhaimpia polyfenolien lähteitä. Ja marja-aroniassa niitä on eniten. Polyfenolit eivät ole ravintoaineita, kuten esimerkiksi vitamiinit, mutta niillä terveydelle hyödyllisiä ominaisuuksia. Ne voivat alentaa muun muassa syöpien ja verisuonitautien riskiä sekä elimistön tulehduksellisia reaktioita.

Intiaaninen mustikkapuu


Marjatuomipihlajaa eli saskatoonia on kutsuttu myös intiaanien mustikkapuuksi, sillä saskatoon on kotoisin Pohjois-Amerikasta. Saskatoonin isoa mustikkaa muistuttavat marjat ovat makeita ja vähähappoisia. Niitä voi hyvin nauttia suoraan pensaasta. Marjoissa on isommat siemenet kuin mustikassa ja siemenien aromissa on aistittavissa (karvas)mantelia ja kirsikkaa.
Saskatoon on aronian tapaan suomalaista superfoodia. Kuten kaikki marjamme. Saskatoonissa on A-, C- ja E-vitamiinien lisäksi B-ryhmän vitamiineja sekä kivennäisaineita. Saskatoonissa on hyvin myös suolistoa helliviä kuituja. Saskatoon sisältää lisäksi flavonoideja, varsinkin antosyaania, josta marjan kaunis sininen väri on peräisin.

Mutta yksittäisten marjojen suosimisen sijaan, erilaisten terveyshyötyjen varmistamiseksi kannattaa kaikenlaisia marjoja nauttia monipuolisesti päivittäin.

Syö sellaisenaan tai säilö
Marja-aronian karvautta voi pehmentää pakastamalla tai kuivattamalla. Varsinkin, jos haluat terveyshyödyt parhaiten talteen, niitä ei kannata kuumentaa. Kuivattuja marjoja voi napsia rusinoiden tapaan sellaisenaan tai ripotella salaatteihin, jogurttiin tai sekoittaa mysliin. Pakastaminen kokonaisena tai soseutettuna on myös hyvä vaihtoehto. Käytä smoothieissa, jälkiruoissa tai puuron kanssa muiden marjojen lisänä.
Aroniaa voi säilöä myös hillona, hyytelönä, marmeladina tai mehuna. Monen mielestä aronian maku yksinään hillossa tai mehuna on vähän lattea. Yhdistä aroniaa muiden marjojen, kuten herukoiden tai hedelmien esimerkiksi omenan, luumun tai kirsikan kanssa. Vaikka kuumentaminen tuhoaa osan ravintoaineista, saat silti ravintorikasta säilykettä.

Saskatoonia voi syödä mustikoiden tapaan sellaisenaan ja pakastaa kokonaisena talven varalle. Kokeile myös kuivattuna. Käytä kuten mustikkaa piirakoissa, smoothieissa tai puurossa. Saskatoonista voi keittää mehua ja hilloa joko yksinään tai yhdistettynä esimerkiksi vadelmien tai herukoiden kanssa.
Saskatoonilla voi hyvin korvata mustikan tai mustaherukan ruoka- ja leivontaohjeissa.

Resepteistä löytyy marja-aronialle tai saskatoonille sopivia ohjeita.
Tai tee tämä herkullinen marja-aroniajuustokakku, jonka ohje löytyy täältä MKN:n ruokaneuvoista

Marjainen juustokakku, josta leikattu pala lautaselle, taustalla auringonkukkia maljakossa, kahvimuki ja maitokannu
Marja-aronia sopii hyvin myös juustokakkuun. Kuva: Kati Laszka

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa

Tilaa Koti ja maaseutu!

Lehti täynnä elämänmakuisia tarinoita, maaseudun iloa, maisemaa ja yrittäjyyttä. Tilaa heti itselle tai ystävälle.

Tilaa lehti

Lukijakilpailu

Osallistu Koti ja maaseutu -lehden lukijakilpailuun ja voita palkintoja!

Osallistu kilpailuun