Hyppää sisältöön

Monta unelmaa

Hevosten lajityypillinen ravitsemus on Kristiina Alangolle sydämen asia. Elämä Amerikassa ja sairastuminen toivat elämään myös B&B-toimintaa ja IT-työtä.

Kun Kristiina Alanko näki syksyllä 2012 Artjärven vanhan pappilan myynti-ilmoituksen, oli kohdetta lähdettävä katsomaan heti. Talo lisärakennuksineen ja maineen järven rannalla tuntui kohtalolta.

”Olen aina haaveillut maalla ja järven rannalla asumisesta. Tarvitsimme myös tilaa hevosille”, Kristiina kertoo.

Vuodesta 2013 Kristiina ja Timo Alanko ovat rakkaudella asuttaneet ja remontoineet 1960-luvulle asti Artjärven pappilana toiminutta tilaa. Seurakunnan omistuksen jälkeen tilukset olivat Aula-työkotien Kannatusyhdistys ry:n omistuksessa. Vanhan talon sisutuksessa historia pääsee esiin. Isoäidin isän evakkoreki koristaa salia. Isovanhemmat olivat Karjalan evakoita, joita on muutenkin asettunut Artjärven seudulle.

”Täällä on hyvä yhteisöllinen henki ja meillä on ihanat naapurit.”

Kolmen yrityksen nainen

Omannäköistä elinympäristöä seurasi omannäköinen työ. Vuodesta 2018 Kristiina on toiminut päätoimisena yrittäjänä hevosten hyvinvoinnin ja lajityypillisen rehustuksen parissa. Digitaalista markkinointia ja hakukoneoptimointia tarjoava Digidiggeri Oy on toiminut rinnalla vuodesta 2019.

Yhdessä kengitysseppänä toimivan puolisonsa kanssa Kristiina pyörittää myös B&B-majoitusta tilan kahdessa mökissä. Lisää majoitustilaa on tulossa 1960-luvulla palaneen navetan palossa säilyneeseen maitohuoneeseeen.

Ytimessä rakkaus eläimiin

Kristiinan opintoja ohjasi alusta asti rakkaus eläimiin ja hän valmistui ensin maanviljelysteknikoksi ja sen jälkeen meijeristiksi, ja myöhemmin vielä ajoyrittäjäksi työhevossuuntaisessa koulutusohjelmassa. Omalta tuntuvaa työpaikkaa ei alkuun aloilta löytynyt. Kristiina jatkoi opintoja merkonomiksi ja päätyi työskentelemään IT-alalle.

Hevosten kanssa työskentely kuitenkin kiinnosti. Hän houkutteli Timon kokeilemaan lännenratsastusta ja niin Timostakin tuli hevosmies kertaistunnalta. Pariskunta päätti pitää vuorotteluvapaata ja lähteä Amerikkaan työskentelemään hevostilalla ja opiskelemaan lisää luonnollista hevostaitoa, hevosten kouluttamis- ja käsittelykonseptia. Sen tavoite on kommunikoida hevosen ehdoilla, eli tavoilla, jotka hevonen vaistomaisesti ymmärtää.

Amerikan tuliaisena hevonen


Amerikan vuoden aikana Kristiina ja Timo työskentelivät kahdella hevostilalla. ”Luonnollinen hevostaito eli natural horsemanship toteutui ja pääsin toteuttamaan jo Suomessa oppimaani käytännössä. Totutin satulaan yhden mustangin sekä peitsaritamma Leeloon, johon kiinnyimme niin, että ostimme sen omaksi.”
Suomeen palatessa Tuuloksesta löytyi rintamamiestalo ja riittävästi tilaa eläimille. Osittainen etätyö mahdollisti asumisen kauempana.

”Näimme monipuolista toimintaa hevosalalla ja saimme uskoa, että mekin voisimme löytää oman juttumme tehdä työtä hevosten parissa.”

Lajityypillisen rehustuksen asiantuntijaksi

Horse Balance Oy -yritys ja verkkokauppa syntyi vuonna 2007, kun hän tutustui hevosten lajityypilliseen rehustukseen ja alkoi tuoda maahan täydennysrehua.

Leeloon ensimmäinen varsa oli lupaava ravurinalku, kun tulokset äkkiä romahtivat. Ratkaisu löytyi lopulta Ruotsista, jossa teetettiin Hans Söderströmillä hevosen kunnosta kertova jouhianalyysi. Ruokinnan muuttaminen takaisin lajityypilliseksi palautti hevosen tasolleen. Samalla kaikki Kristiinan hevoset siirtyivät lajityypilliseen rehuun.

Kristiina sai asiasta lisää oppia ja opiskeli lisäksi funktionaaliseen lääketieteeseen perustuvaa ravitsemusta.

”Hevosen ruokinta on loppujen lopuksi hyvin yksinkertaista, koska lajityypillinen rehustus sopii kaikille hevosille parhaiten. Jos heinä ei riitä täyttämään hevosen ravinnontarvetta, on väkirehun oltava ominaisuuksiltaan samankaltaista heinäkasvien kanssa; kuiturikasta, tärkkelyksetöntä, niukkarasvaista, vähäsokerista, ravinnetiheää ja korkea-arvoista valkuaista sisältävää.”

”Heinä ja lajityypilliset ominaisuudet täyttävä rehu minimoivat hevosen riskit sairastua rehuperäisiin sairauksiin ja ylläpitävät eläimen kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä terveyttä”, Kristiina opastaa.

Vastoinkäymiset pysäyttivät

Vuonna 2018 Kristiina sai tietää sairastavansa rintasyöpää, ja hänet oli irtisanottu muutosneuvotteluiden myötä palkkatyöstä. Tilanne pysäytti ajattelemaan, miten hän elämäänsä halusi elää.

”Olin väsynyt toimistotyöhön ja siihen liittyvään kilpailuhenkisyyteen. Ajattelin, että nyt on mahdollisuus kehittää itselleni sellainen työ ja elinympäristö, kuin itse haluan. Kohti unelmaa menemistä auttaa, kun ihmiset ympärillä tukevat.”

Vakava sairaus pakotti kehittämään toimintatapoja, jotka edistävät omaa hyvinvointia. Yksi Kristiinan ohjenuora on positiivisen ajattelun voima. ”Mitä viimeiseksi ajattelet illalla, se on ensimmäisenä mielessä aamulla. Miten siis haluat päiväsi aloittaa? Hyvillä ajatuksilla toivottavasti!”

Ajatus omasta hevosrehusarjasta kypsyi Kristiinan työskennellessä hevosten ruokintaperäisten ongelmien parissa. Perusteellisen taustatyön jälkeen pääsivät ensimmäiset Hippuzen-tuotemerkin rehut myyntiin vuonna 2020.

Rehut valmistetaan huolellisesti valitulla yhteistyötilalla Liettuassa. ”Arvostan sikäläisen yhteistyötilan toimintaa. Kaikki energia tuotetaan itse ja esimerkiksi lannoitetta valmistetaan läheisen vodkatehtaan sivuvirrasta syntyvästä mäskistä”, Kristiina kertoo.

”Toivon että ajan myötä asiakkaat löytävät lajityypillisen rehustuksen aiemmassa vaiheessa. Nyt minuun otetaan yhteyttä usein vasta, kun kaikki muut keinot on kokeiltu.”

Kristiina saa energiaa omasta yrityksestään ja elämästä maaseudulla.

LUE KOKO JUTTU KOTI JA MAASEUTU NUMEROSTA 3/2023.

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa

Tilaa Koti ja maaseutu!

Lehti täynnä elämänmakuisia tarinoita, maaseudun iloa, maisemaa ja yrittäjyyttä. Tilaa heti itselle tai ystävälle.

Tilaa lehti

Lukijakilpailu

Osallistu Koti ja maaseutu -lehden lukijakilpailuun ja voita palkintoja!

Osallistu kilpailuun