Hyppää sisältöön

Herkulliset kuminalla maustetut ahvenet

Kumina on monipuolinen kasvi. Kokeile sitä Maa- ja kotitalousnaisten tapaan kalan mausteeksi, keittoon tai kekseihin. 

Kumina on herkullinen mauste, joka sopii varsinkin haudutettaviin kaali- ja papuruokiin, mutta myös hapankaaliin, leipiin ja juustoihin. Sitä käytetään paljon säilyke- ja makkarateollisuudessa. Kuminalla maustetaan myös öljyjä ja snapseja. Muun muassa akvaviitin yksi mausteista on kumina. Kuminan siemeniä kiehuvan kuumassa vedessä hauduttamalla saa maukasta juomaa. Juoma maistuu niin kuumana kuin kylmänä, ja sen uskotaan helpottavan ruoansulatusta. 

”Kuminan juuria voisi käyttää palsternakan ja porkkanan tapaan keittojuureksena”, kehityspäällikkö Marita Suontausta MKN Keskuksesta sanoo. ”Esimerkiksi norjalaiseen kuminakeittoon käytetään kuminanjuuria ja lehtiä. Yllättäen keitossa on vain häivähdys kuminan makua.”

Kuminaa kasvaa luonnonvaraisena Suomessa yllättävän runsaasti. Jos kuminaa löytyy pihalta, voi siitä hyödyntää myös lehdet, kukat ja nuoret versot. ”Käytä yrttien tavoin salaatteihin, pataruokiin ja keittoihin. Tai ripottele vastakeitettyjen varhaisperunoiden joukkoon. Kumina sopii hyvin myös kalan mausteeksi”, Suontausta vinkkaa.

Kumina saattaa myös jakaa mielipiteitä. Toiset pitävät siitä, toiset eivät voi sietää sen makua. Kuminaa on käytetty mausteena varsinkin lännessä. Itäisessä Suomessa sen käyttö on ollut vähäisempää. Nykyisin Suomi on maailman suurimpia kuminan vientimaita, ja maassamme viljellään todella laadukasta kuminaa.

Pikantit paistetut ahvenet ja kiinankaali-kuminahöystö 

4-6 annosta

  • n. 800 g ahvenfileitä
  • 2 tl kuminansiemeniä
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 0,25 tl jauhettua valkopippuria
  • 2 tl kuivattua tilliä
  • Paistamiseen: 
  • 2 rkl voita
  • 1 rkl öljyä

Kiinankaali-kuminahöystö
G M V

  • 1 sipuli
  • 500 g kiinankaalia
  • 150 g fenkolia tai juuriselleriä
  • 2 rkl öljyä
  • 1 rkl kuminansiemeniä
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,25 tl rouhittua mustapippuria

1. Aloita ahventen maustamisesta. Murskaa kuminaa morttelissa pienemmäksi. Sekoita se jauhojen sekaan tillin, suolan ja pippurin kanssa. 
2. Levitä jauhoseos lautaselle ja kääntele ahvenfileet jauhoissa. Nosta lautaselle tai leikkuulaudalle odottamaan. 
3. Kuori ja suikaloi sipuli. Suikaloi myös kiinankaali ja fenkoli. Säästä fenkolin vihreät tillimäiset tupsut koristeeksi. 
4. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota siinä ensin sipulit ja kumina. Lisää sitten fenkoli ja jatka kypsentämistä muutama minuutti. Lisää kiinankaali, suola ja pippuri. Paista muutama minuutti ja jätä hyvin miedolle lämmölle odottamaan. 
5. Kuumenna toisella pannulla ahvenien paistoon tarkoitettu voi ja öljy. Paista fileet kullanruskeiksi molemmilta puolilta. 
6. Tarkista kiinankaaliseoksen maku ja mausta tarvittaessa lisää. 
Tarjoa ahvenet ja kiinankaalihöystön ja esimerkiksi pinaatti-perunasoseen kanssa. 

Vinkki: Jos jääkaapissa on kerma-, smetana-, tuorejuustonpurkin tai vastaavan maitotuotteen loppu, sekoita se kiinankaaliseokseen.  

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa

Tilaa Koti ja maaseutu!

Lehti täynnä elämänmakuisia tarinoita, maaseudun iloa, maisemaa ja yrittäjyyttä. Tilaa heti itselle tai ystävälle.

Tilaa lehti

Lukijakilpailu

Osallistu Koti ja maaseutu -lehden lukijakilpailuun ja voita palkintoja!

Osallistu kilpailuun