Hyppää sisältöön

Kesä jatkuu karviaisilla

Karviaiset vievät monen mielen lapsuuden loppukesiin. Kotipuutarhojen vaatimattomat pensaat tuottivat runsaasti satoa. Marjoilla herkuteltiin. Jossain vaiheessa karviaispensaat alkoivat hävitä, ja hyvä marja on jäänyt unholaan.

Karviaisen viljely levisi Euroopasta Suomeen 1600-luvun loppupuolella, jolloin sen kasvatus oli Euroopassa hyvin suosittua. Karviaisen alkuperä vie Euroopan ja Aasian länsiosiin.

Aluksi karviaista tuotiin kartanoiden puutarhoihin, joista kasvi levisi myös muihin kotipuutarhoihin. Kasvin viljelyn kohtaloksi koitui kuitenkin tuontitauti, kun Amerikasta tuotiin vahingossa karviaishärmä. Tauti käytännössä tuhosi eurooppalaisen karviaisen. Kasvin pelastamiseksi Yhdysvalloista tuotiin taudille vastustuskykyisiä lajikkeita. Moni nykyinen lajikkeemme onkin amerikkalaisten ja eurooppalaisten marjapensaiden risteytyksiä.

Taudin pyyhkäistyä suomalaisten karviaiskannat olemattomiin, karviaisen suosio viljelykasvina ei koskaan palautunut entiselleen, ja marjan käyttö väheni Suomessa huomattavasti.

Mieto ja maukas marja

Karviaislajikkeita on keltaisia, vihreitä ja punamarjaisia. Jokaisessa on omanlaisensa maku. Keltainen karviainen on maultaan makein ja miedoin. Sen kuori on ohuin ja se kypsyy ensimmäisenä elokuun alkupuolella. Vihreä ja punainen karviainen ovat maultaan happamampia ja niillä on paksumpi kuori. Ne kypsyvät viikon pari keltaisia marjoja myöhemmin.

Paksun kuorensa vuoksi karviainen vaatii hiukan erilaista käsittelyä kuin sukulaisensa herkkä herukka. Marjojen perkaamisessa sakset ovat oiva apu. Niillä saa nopeasti napsittua kuivuneet kukinnot ja kannat pois.

Kun keräät karviaisia, huomioi, että marjat jatkavat kypsymistään vielä poimimisen jälkeen.

Karviainen sisältää muiden muassa C- ja E-vitamiineja sekä karotenoideja. Kuituakin siinä on mukavasti (kuitua 3,5 g /100 g). Se onkin hyvä lisä aamun jugurtteihin!

Suolaiseen ja makeaan

Käytä karviaismarjoja monipuolisesti. Karviaiset sopivat happamuutensa vuoksi hyvin myös suolaisten ruokien seuraan. Esimerkiksi karviaismarjachutney on oiva lisuke grilliruoille.

Pakasta karviaiset kokonaisina tai keittämättä soseutettuna, keitä mehuksi tai hilloksi. Laita pullan tai piirakan täytteeksi, keitä vispipuuroa. Karviaista voit käyttää samoihin ruokiin, joihin käyttäisit raparperia!



KOTI JA MAASEUTU -LEHDEN NUMEROSTA 06/2022 LÖYDÄT MONTA HELPPOA JA HERKULLISTA KARVIAISRESEPTIÄ!

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa

Tilaa Koti ja maaseutu!

Lehti täynnä elämänmakuisia tarinoita, maaseudun iloa, maisemaa ja yrittäjyyttä. Tilaa heti itselle tai ystävälle.

Tilaa lehti

Lukijakilpailu

Osallistu Koti ja maaseutu -lehden lukijakilpailuun ja voita palkintoja!

Osallistu kilpailuun