Karviaiskiisseli eli Tallimestarin kiisseli on yksi vanhan ajan reseptihelmistä. Tätä herkullista jälkiruokaa ei tänä päivänä enää tunneta. Karviasmarjoista valmistetaan kiisseli, joka tarjotaan annosmaljoista maustettujen, voissa paistettujen ruisleipäkuutioiden kera.
5 dl karviaisia
8 dl vettä
0,5 dl sokeria
3 rkl perunajauhoja
Lisäke
3 rkl voita
2 rkl sokeria
2 dl ruisleipää pieninä kuutioina
0,5 tl kanelia
- Murskaa karviaiset perunanuijalla ja laita veteen kiehumaan. Anna kiehua 20 minuuttia, jotta mehu irtoaa marjoista.
- Siivilöi marjojen kuoret pois ja laita neste takaisin kattilaan. Lisää sokeri ja vispaa joukkoon vesitilkkaan liotetut perunajauhot. Anna kiehahtaa ja jäähdytä. Ripottele pinnalle hienoa sokeria, jotta kiisseli ei kuorretu.
- Ruskista voita hieman paistinpannulla. Lisää sokeri ja kaneli. Sekoita joukkoon leipäkuutiot, paista rapeiksi ja anna jäähtyä.
- Kokoa kiisseli annosmaljoihin rapeiden leipäkuutioiden kanssa kerroksittain. Tarjoile lisäkkeeksi löysää kermavaahtoa.