Monipuolinen maitohorsma tarjoilee makuelämyksiä ja silmäniloa läpi kesän.
Maitohorsma on avoimilla kasvupaikoilla viihtyvä monivuotinen ruoho, joka on yleinen kaikkialla Suomessa. Se kasvaa laajoina kasvustoina hakkuiden ja myrskyjen paljastamilla alueilla sekä tienvarsilla ja joutomailla. Kasvi on karujen paikkojen kaunistaja, jonka satokausi alkaa heti alkukeväästä auringon lämmittäessä maata ja versojen puskiessa pintaan. Horsma on myös lempeän makuinen ja niin mieto rohtovaikutuksiltaan, että se sopii lähes kaikille isompinakin annoksina. Ja mikä parasta, horsmasatoa eivät säät juuri heittele. Sitä on saatavilla, satoi tai paistoi!
Luonnon oma parsa
Maitohorsman kevätversot ovat jo tunnettu gourmet-herkku. Parhaimmillaan ne ovat noin 10-15 sentin mittaisina ja parsan tapaan nopeasti kiehautettuina. Makuelämyksen täydentää usein jokin herkkukastike, kuten hollandaise tai tomaattivinaigrette.
Oivan makupalan versoista saa myös paistamalla ne rapeiksi voin, sitruunan ja valkosipulin kera tai kääräisemällä pekoniin tai ilmakuivattuun kinkkuun. Yksi kiinnostava tapa on säilöminen, jossa ryöpätyt versot upotetaan makeahkoon etikkaliemeen maustekurkkujen tapaan. Versoja voi myös pakastaa.
Versovaiheen jälkeen kasvin nuoret lehdet sopivat lähes mihin tahansa. Salaatteihin, munakkaisiin, ohukaisiin, paistoksiin, piirakoihin, keittoihin, wokkeihin, risottoihin, smoothieen ja villiyrttitahnaan. Ihanteellisin keruuaika lehdille on kesä-heinäkuussa ennen kukintaa. Niitä on nopea kerätä riipimällä varresta ylhäältä alaspäin.
Aromikasta teetä
Maitohorsma on myös oiva juomayrtti. Kasvin vihreistä, nuorista lehdistä saa aromikasta hauduketta, kunhan lehdet hiostetaan eli fermentoidaan ennen kuivattamista. Ilman fermentointia haudukkeen maku on vaatimaton, mutta hiostaminen nostaa esiin lehtien kukkean ja pyöreän aromin. Juomaa voi maustaa esimerkiksi sitruunamelissan, mustaherukan, vadelman, ahomansikan tai mintun lehdillä. Miksei joukkoon voisi sujauttaa myös kuivattuja marjoja tai hedelmäpaloja. Haudukkeen lisäksi kuivattuja lehtiä voi käyttää myös suolaisiin ruokiin ja leivontaan.
LUE LISÄÄ MAITOHORSMASTA KOTI JA MAASEUTU -LEHDESTÄ 4-5/2022