Salaatit vaativat valoa, vettä ja ravintoa. Riittävä kastelu on tärkeää, muuten sadosta tulee puisevaa.
Salaatit ovat helppoja ja kiitollisia viljeltäviä aloittelevallekin puutarhurille. Satoa saa yleensä paljon, ja oikein hoidettuna salaatti on maukasta naposteltavaa suoraan ruukusta ja kätevä lisuke kesän ruokapöytään.
”Helpoin viljeltävä on yleensä lehtisalaatti”, kertoo Hyötykasviyhdistyksen puutarhuri Satu Sainio.
”Kaikki salaatit antavat nopeasti satoa, eikä ne tarvitse esikasvatusta”, kertoo Sainio. Salaatin viljelyssä on toki omat kompastuskuoppansa. Vettä kasvi tarvitsee riittävästi, eikä se pidä liian kuumasta. Myös salaatin kukkimista kannattaa välttää. ”Sitä voi estää tasaisella kastelulla”, Sainio ohjeistaa.
Kylvä lajeja vuorotellen
Parhaan salaattisadon saa, kun viljelee erilaisia salaatteja vuoroviljelyssä. Uusia kylvöjä voi tehdä pitkin kesää. ”Kylvöjä voi tehdä muutaman viikon välein toukokuusta alkaen.”
Salaateissa on myös mistä valita. Kasvi jaetaan lehtisalaatteihin, sidesalaatteihin, keräsalaatteihin ja parsasalaatteihin. Näillä lajeilla taas on eri lajikkeita parisen sataa.
Kokeile vaikkapa parsasalaattia – monelle tuntemattomampaa salaattia. Se kasvattaa paksun parsamaisen varren ja rapean lehtevät salaatinlehdet. Voit käyttää koko kasvin: ota varsi talteen, kuori ja valmista parsan tavoin. Lehdistä voi tehdä vaikkapa lisukesalaatin.
Vinkit viljelyyn
Haluatko kasvattaa suuria salaatinkeriä vai tuoreita lehtiä naposteluun? Voit kylvää salaatit siististi riviin, jolloin kerän kasvatus onnistuu paremmin. Hajakylvettynä kasvatat helposti pientä, maukasta salaatinlehteä, jota voit napsia jo parin kolmen viikon päästä kylvöstä. Kasvattaessasi salaattia hajakylvönä, voit alkaa leikata uloimpia lehtiä, kun kasvua alkaa olla viisi senttiä.
- Salaattikasvien kasvualustaksi käy mainiosti tavallinen puutarhamulta.
- Tee useita kylvöjä kesässä muutaman viikon välein. Voit aloittaa toukokuussa suorakylvöllä.
- Kastele tasaisesti. Kuivunut kasvusto maistuu kitkerältä, samoin kun kukkinut salaatti.
- Salaatti ei tykkää liian lämpimästä. Kasvata 16–20 asteessa. Huomioi etenkin parvekkeen lämpötila.
- Vältä liikaa typpilannoitusta. Salaattiin kertyy helposti nitraattia.