Hyppää sisältöön

Kevät on kurnuttajan aikaa

Huhtikuussa kuuluu taas sammakon kurnutus. Sammakon voi houkutella pihan asukiksi pienillä lammikoilla.

Kevätlammella käy kuhina. Kurnutusta kuuluu siellä täällä. Kun silmä tottuu, koirassammakoita alkaa huomata lammen pinnassa. Naaraat ovat kiinnostuneita onnekkaista, ja parittelu voi alkaa.

Sammakoiden kutuaika alkaa huhtikuun loppupuolella. Heti kun jäät sulavat, sammakot valtaavat kevätlammikot. ”Toipumista talvihorroksesta ei pahemmin odotella, vaan heti jäiden lähdettyä on kutuaika”, sanoo tutkija Jarmo Saarikivi Helsingin yliopistosta.

Lammikoissa täysikasvuiset sammakot viihtyvät itse asiassa vain paritteluaikana. ”Ja mieluiten sellaisissa lammikoissa, joissa ei ole kaloja”, Saarikivi tietää. Sammakot liikkuvatkin tarvittaessa lammesta toiseen, löytäen turvallisen paikan pienille nuijapäilleen.

Muina aikoina aikuiset sammakot elävät soiden ja pienvesien laitamilla ja metsänreunoilla. Siellä ne syövät esimerkiksi hyönteisiä, matoja, pieniä kaloja ja etanoita, kunnes talvihorros taas syksyllä kutsuu.

Houkuttele pihalampeen

Sammakoita voi auttaa viihtymään omassa pihassa. Ne saa viihtymään esimerkiksi kaivamalla niille pihalammikoita. Pienikin vesistö voi houkuttaa kurnuttajia luokse.

Jos omaa lampea ei ole, kannattaa huhti-toukokuussa lähteä lammikkokierrokselle. ”Vappuna sammakkolammelle kurnutusta kuuntelemaan”, tutkija vinkkaa.

Vapusta ei mene kauaa, että samalla lammella heiluu nuijapäitä sinne tänne. Pienet sammakot ovat paikalla sitten heinä-elokuussa.

Sammakot ja niiden kutu ovat rauhoitettuja. Muistuta lapsia, ettei kutuun saa koskaan koskea.

LUE KOKO JUTTU NUMEROSTA 3/2022.

Jaa somessa:

Sinua saattaa kiinnostaa

Tilaa Koti ja maaseutu!

Lehti täynnä elämänmakuisia tarinoita, maaseudun iloa, maisemaa ja yrittäjyyttä. Tilaa heti itselle tai ystävälle.

Tilaa lehti

Lukijakilpailu

Osallistu Koti ja maaseutu -lehden lukijakilpailuun ja voita palkintoja!

Osallistu kilpailuun